Ένταση Ρωσία Τουρκία: Νέα εμπλοκή ανάμεσα τους

Ένταση Ρωσία Τουρκία: Νέα εμπλοκή ανάμεσα τους

Νέα εμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και τη Τουρκία με παρέμβαση ρωσικού καταδρομικού πυραύλων.

Ένα ρωσικό καταδρομικό πυραύλων και ένα ταχύπλοο της ακτοφυλακής αναγκάσθηκαν να παρέμβουν δυναμικά, όταν εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία παρεμπόδισε ρωσικό ναυτικό κομβόι που μετέφερε δύο πλατφόρμες γεωτρήσεων σε τοποθεσία εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πόρταλ Russia Today.

Η απόφαση για την μετεγκατάσταση τους πιο κοντά στην Κριμαία οφείλεται στην περίπλοκη διεθνή κατάσταση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου από την κρατική ρωσική εταιρεία Chernomorneftegaz, στην οποία ανήκουν οι πλατφόρμες.

Καθώς οι δύο εξέδρες μετακινούνταν στη νέα θέση τους, ένα σκάφος με τουρκική σημαία κινήθηκε στην πορεία του κομβόι.

«Ενεργώντας κατά παράβαση των κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων και κατά τις γενικά αποδεκτές συμβάσεις της πλοήγησης, το τουρκικό σκάφος εισήλθε στην πορεία της νηοπομπής, πλησίασε και προσπάθησε να ανακόψει την πορεία της, δημιουργώντας σοβαρό ενδεχόμενο σύγκρουσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Chernomorneftegaz, τονίζοντας ότι ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου τήρησε σιγή ασυρμάτου, παρά τις συνεχείς κλήσεις των Ρώσων.

Το περιστατικό έλαβε τέλος, όταν ταχύπλοο της ρωσικής ακτοφυλακής κι ένα καταδρομικό προσέτρεξαν σε ενίσχυση της ρωσικής νηοπομπής και κυνήγησαν το τουρκικό σκάφος, εωσότου το τελευταίο χαθεί στα ανοιχτά.

Συμπληρωματικά, η εταιρεία ανέφερε ότι οι πλατφόρμες B-312 και B-319 είναι αξίας 25 δις ρουβλιών, (περίπου € 324 δις). Και οι δύο εξέδρες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (13/12/2015), ρωσικό πολεμικό πλοίο αναγκάσθηκε να εκτοξεύσει προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού σκάφους, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση στο Αιγαίο, περίπου 22 χιλιόμετρα από το νησί της Λήμνου. Το αλιευτικό σκάφος κινείτο προς το ρωσικό πολεμικό, αγνοώντας όλες τις ρωσικές προσπάθειες επικοινωνίας.

taxyploo rwsia

Διαβάστε επίσης: 

7.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα Αρμενίας με Τουρκία

Η υπομονή της Τουρκίας «έχει όρια», λέει ο Τσαβούσογλου

Ένταση Ρωσίας Τουρκίας: Πυρά ρωσικής φρεγάτας κατά τουρκικού πλοίου ανοιχτά της Λήμνου

Τελεσίγραφο της Μόσχας για τη βελτίωση των σχέσεων με Τουρκία

Πηγή: newsbomb.gr