Ένταση Ρωσία-Τουρκία: Μυρίζει μπαρούτι η Μεσόγειος

Ένταση Ρωσία-Τουρκία: Μυρίζει μπαρούτι η Μεσόγειος

Εκτός ορίων φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας - Καθημερινό φαινόμενο τα θερμά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει στο «κόκκινο», παρά τις εκκλήσεις και τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, δεν άφησε την πράξη των Τούρκων χωρίς απάντηση. Αρχικά επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στην Άγκυρα και στη συνέχεια έστειλαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο με τη Συρία. Οι ρωσικοί S-300 και S-400 έχουν επιβάλει ουσιαστικά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι το Ιράκ και από το Κάιρο μέχρι την Άγκυρα. Ακόμα και η Μαύρη Θάλασσα είναι «επικίνδυνη» πια για την Τουρκία, καθώς η ρωσική υπεροπλία είναι συντριπτική.

Είναι προφανές πως η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία, καθώς μετά την διπλωματική διαχείριση της κρίσης των πρώτων ημερών, η Μόσχα μεθοδεύει αργά -και βασανιστικά- όχι μόνο τα οικονομικά αντίποινα, αλλά και τα στρατιωτικά μέτρα που υψώνουν φράγμα σε οποιαδήποτε κρυφή σκέψη της Άγκυρας για επιβολή τετελεσμένων στην Συρία και στο Ιράκ.

Πηγή: newsbomb.gr