Το κείμενο περιλαμβάνει όλες τις λεγόμενες τουρκογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας.
Επιπλέον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το κείμενο έχει 4 αναφορές εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο, στις παραγράφους 19, 20, 21,και 22
Συγκεκριμένα:
- η παράγραφος 19, περιέχει την ικανοποιητική η φράση για τις θεωρήσεις εκφράζει τη λύπη της ΕΕ για τις μονομερείς δηλώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή, των διατάξεων σε σχέση με τη Βίζα.
- η παράγραφος 21, υπενθυμίζει την θέση σε σχέση με την προσχώρηση των κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς,
- η παράγραφος 22, περιλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού
- και η παράγραφος 20, κάνει αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων για την διεύρυνση σε σχέση με την Τουρκία:
"Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια χώρα και σημαντικός εταίρος της Ένωσης, όπως υπογραμμίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας.
Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προσφάτως τη δέσμευσή της για προσχώρηση στην ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2015, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 – Οικονομική και Νομισματική Πολιτική στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Το Συμβούλιο είναι πρόθυμο να στηρίξει πλήρως την Τουρκία εφόσον προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειες για την πλήρωση των καθορισμένων κριτηρίων αξιολόγησης για το άνοιγμα, ιδίως των κεφαλαίων 5, 8 και 19.
Το Συμβούλιο σημειώνει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει τα προπαρασκευαστικά έγγραφα για ορισμένα κεφάλαια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών. Η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας πρόοδο στην πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης και των απαιτήσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου και τηρώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των ηγετών ΕΕ και Τουρκίας, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την ευρεία και συνεκτική στρατηγική δέσμευση και τον ολοκληρωμένο τακτικό πολιτικό διάλογο εντός του καθορισμένου πλαισίου, μεταξύ άλλων σε επίπεδο υπουργών. Επίσης το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Τουρκία σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2014.
Αυτές οι σημαντικές δεσμεύσεις συμπληρώνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το Συμβούλιο είναι πρόθυμο να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με την Τουρκία εντός καθορισμένων πλαισίων. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί προοδευτικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Το Συμβούλιο εξαίρει τη γενναιοδωρία της Τουρκίας όσον αφορά τη φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερων από 2 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση, στις 29 Νοεμβρίου 2015, του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τη διαχείριση της μετανάστευσης, ως μέρους ενός συνολικού προγράμματος συνεργασίας βάσει κοινής ευθύνης, αμοιβαίων δεσμεύσεων και αποτελεσμάτων. Το Συμβούλιο αναμένει με ενδιαφέρον την παρακολούθηση, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, της ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής του, προκειμένου να επιτευχθούν αποτελέσματα ιδίως για την αναχαίτιση της εισροής παράτυπων μεταναστών και την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων λαθραίας διακίνησης.