Ένταση Ρωσία Τουρκία: Ανοίχτηκε το «μαύρο κουτί» του ρωσικού μαχητικού

Ένταση Ρωσία Τουρκία: Ανοίχτηκε το «μαύρο κουτί» του ρωσικού μαχητικού

Με ειδικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα παρόντες, ο ρωσικός στρατός προχώρησε σήμερα Παρασκευή στο άνοιγμα του «μαύρου κουτιού» από το ρωσικό μαχητικό το οποίο κατέρριψαν οι Τούρκοι στις 24 Νοεμβρίου, προκαλώντας παγκόσμιο διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ειδικοί από 14 χώρες είχαν κληθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία αλλά θετικά απάντησαν μόνο δύο, αυτοί από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα.

Οι ειδικοί συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη μελέτη του «μαύρου κουτιού», το οποίο αναμένεται να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία ενός περιστατικού που προκάλεσε «μετωπική» σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και ταυτόχρονα ανέβασε το «θερμόμετρο» σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, με τη δικαιολογία ότι αυτό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Από την πλευρά της η Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε παραβίαση, κάτι που ίσως το «μαύρο κουτί» βοηθήσει να διαλευκανθεί.

Η συσκευή ανακτήθηκε από Ρώσους και Σύριους στρατιώτες, λίγο μετά το συμβάν και μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να εξεταστεί. Η Μόσχα έχει τονίσει ότι η μελέτη της συσκευής πρέπει να διεξαχθεί με απόλυτη διαφάνεια προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπόνοια ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αλλοίωση στοιχείων.
Οι τεχνικοί έβγαλαν τσιπάκια μνήμης από τη συσκευή, κάποια από τα οποία, σύμφωνα με το russiatoday.com, φαίνονται να έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, σύντομα -πιθανά έως τη Δευτέρα- θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τους ερευνητές, για τα στοιχεία που έμαθαν από το «μαύρο κουτί».

Πηγή: newsbomb.gr