«Η Τουρκία να συμμορφωθεί και να αποφεύγει πηγές έντασης με τους γείτονές της»

«Η Τουρκία να συμμορφωθεί και να αποφεύγει πηγές έντασης με τους γείτονές της»

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα πλαίσια του διαπραγματευτικού πλαισίου και να δεσμευθεί χωρίς υπαναχώρηση στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, ευθυγραμμισμένη με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και αν χρειαστεί να παραπέμπει τις υποθέσεις της στο Διεθνές Δικαστήριο».

Αυτό δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα διεύρυνσης και εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση με τη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο από την Άγκυρα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

“Η ΕΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να αποφεύγει τις απειλές ή τη χρήση βίας έναντι κρατών μελών, να αποφεύγει την ένταση ή τις πηγές έντασης, ή πράξεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών”, συμπλήρωσε η Μάγια Κοστίγιανιτς.

“Επιπλέον η ΕΕ επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, κάτι που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου για τη διεύρυνση”.