Βομβαρδιστικό των ΗΠΑ 70 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα

Βομβαρδιστικό των ΗΠΑ 70 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα

Στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε σήμερα (10/1) πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, κάνοντας επίδειξη δύναμης μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό, που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση και η βάση του οποίου είναι το νησί Γκουάμ (Guam) στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνοδευόταν από δύο μαχητικά, ένα αμερικανικό F-16 Fighting Falcon κι ένα νοτιοκορεάτικο F-15K Slam Eagle.

Μετά την πτήση επέστρεψε στο Γκουάμ, όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.
«Η πτήση, η οποία έγινε σήμερα, επιδεικνύει την ισχύ και τις δυνατότητες της συμμαχίας», ανέφερε ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι (Curtis Scaparrotti), επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και πρώην διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.
Πριν από την πραγματοποίηση της πτήσης, η διοίκηση της αεροπορικής βάσης Οσάν (Osan) ενημέρωσε διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τα επίπεδα ετοιμότητας της συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας.

«Οι αποστολές των B-52 ενισχύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας των συμμάχων και εταίρων μας και επιδεικνύουν μία από τις πολλές δυνατότητες που διατίθενται για την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας», τόνισε ο υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Νότια Κορέα και αντιπτέραρχος Τέρενς Ο' Σόνεσι (Terrence O’Shaughnessy).

Όπως μετέδωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βομβαρδιστικό έκανε πέρασμα πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν, 70 χλμ. νότια των συνόρων Βορείου και Νοτίου Κορέας, που απέχει 64 χλμ. αντίστοιχα από την νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ.

Πηγή: cnn.gr