Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Ξεναγός γλίτωσε 33 τουρίστες από το μακελειό

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Ξεναγός γλίτωσε 33 τουρίστες από το μακελειό

Είδε ένα νεαρό να τραβάει το χειροκίνητο μηχανισμό της βόμβας και αμέσως η ξεναγός φώναξε στα γερμανικά: "Τρέξτε". Άρχισαν να τρέχουν και αμέσως έσκασε και η βόμβα.

Χάριν στην ξεναγό της ομάδας των 33 Γερμανών που βρίσκονταν στο Σουλτάν Αχμέτ δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων σήμερα.

Η Τουρκάλα ξεναγός Σιμπλ Σιατίρογλου, η οποία τραυματίστηκε στο πόδι, δήλωσε στην κατάθεσή της στην αστυνομία πως ενώ βρισκόταν μαζί με την ομάδα των Γερμανών στην πλατεία άκουσε ένα 'τικ' και θεώρησε πως αυτός ο ήχος δεν ήταν φυσιολογικός, γι' αυτό και γύρισε δεξιά και αριστερά. Είδε έναν νέο ανάμεσα στην ομάδα που έμοιαζε με Τούρκο, ντυμένο μοντέρνα, με καθαρό πρόσωπο και μούσι. Τον είδε να τραβάει το χειροκίνητο μηχανισμό της βόμβας και αμέσως η ξεναγός φώναξε στα γερμανικά: "Τρέξτε". Άρχισαν να τρέχουν και αμέσως έσκασε και η βόμβα.

Την έρευνα στην πλατεία ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν χθες οχτώ εισαγγελείς και διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε και στις επιθέσεις του Σουρούτς και της Άγκυρας. Για να αυξήσουν την ισχύ του χρησιμοποίησαν σιδερένιες μπίλιες και κομμάτια από σίδερο οικοδομών. Η βόμβα ήταν χειροποίητη και εξεράγη με χειροκίνητο μηχανισμό.

Μετά το τέλος της έρευνας, η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ άνοιξε ξανά χθες το βράδυ στις 10.30, δηλαδή δώδεκα ώρες μετά την επίθεση. Το απόγευμα έπειτα από τις έρευνες της αστυνομίας ο δήμος καθάρισε την πλατεία και την παρέδωσε.

Μόλις άνοιξε η πλατεία δύο Τούρκοι πολίτες πήγαν κρατώντας γαρύφαλλα στα χέρια εναποθέτοντάς τα στο χώρο του εγκλήματος και στη συνέχεια αποχώρησαν σιωπηλά.

Ιατρικές οργανώσεις πήγαν επίσης στο Σουλτάν Αχμέτ χθες βράδυ και άφησαν γαρύφαλλα διαμαρτυρόμενες για την επίθεση. Καταδίκασαν την επίθεση και προειδοποίησαν πως ενόσω οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων δεν λογοδοτούν μπορεί να γίνουν και νέες δολοφονίες. Επισκέφθηκαν και τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Χθες πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας σε πέντε επαρχίες ( Άγκυρα, Κίλις, Σανλιούρφα, Μερσίνη, Άδανα) και συνελήφθηκαν 59 ύποπτα μέλη του ISIS. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο φέτος μέσα σε 11 μέρες έχουν συλληφθεί 73 άτομα, τα 41οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τα οποία τα 4 τέθηκαν υπό κράτηση.