Το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων συζήτησαν οι απεσταλμένοι της ΕΕ στην Άγκυρα

Το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων συζήτησαν οι απεσταλμένοι της ΕΕ στην Άγκυρα

Oι ενταξιακές συνομιλίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας αναφέρει παράγραφος κοινής δήλωσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Η ΕΕ στην παράγραφο 3 της ανακοίνωσης δεσμεύεται να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το άνοιγμα επιπλέον διαπραγματευτικών κεφαλαίων, μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου του 2015. "Δόθηκε έμφαση στο ότι η προετοιμασία και από τις δύο πλευρές, πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ώστε το άνοιγμα των κεφαλαίων να ακολουθήσει".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράγραφο 8 γίνεται μνεία στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση την τελωνειακή ένωση, η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου Άγκυρας. Παρομοίως στην παράγραφο 7 καταγράφεται η σημασία των ενεργειακών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ορίζεται η 28ή Ιανουαρίου ως ημέρα για τη διεξαγωγή Συνάντησης Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια στην Τουρκία και για την πρώτη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Διαλόγου για την Οικονομία που έχει οριστεί για τον Απρίλιο.