Ένταση Ρωσία-Τουρκία: Τούρκοι θα καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά με εντολή Ερντογάν

Ένταση Ρωσία-Τουρκία: Τούρκοι θα καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά με εντολή Ερντογάν

Η Τουρκία, έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ρωσία και όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας VATAN, έχει δώσει εντολή να καταρρίπτονται ρωσικά μαχητικά εάν παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο Πρέσβη στην Άγκυρα τον οποίο κάλεσε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να συναντήσει προσωπικά στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή η παραβίαση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ρωσίας να κλιμακώσει την κρίση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας θα είναι υποχρεωμένη να υποστεί τις συνέπειες. Όπως είπε επειδή ο εναέριος χώρος που παραβιάστηκε είναι ταυτόχρονα και εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ παρακολουθεί το θέμα και το ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι τους ανησυχούν οι επιθέσεις που έχουν πολιτικούς στόχους κοντά στα σύνορά της Τουρκίας με τη Συρία.

Όπως είπε οι επιθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή δεν έχουν καμιά σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και είναι καθαρό ότι έχουν μετατραπεί σε προσπάθειες να διατηρηθεί το καθεστώς της Συρίας.

"Αυτού του είδους τα ανεύθυνα βήματα δεν βοηθούν ούτε τη Ρωσία, ούτε τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, ούτε και την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Όλα αυτά αναφέρθηκαν καθαρά στον Ρώσο Πρέσβη ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή το βράδυ στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ότι θέλει να συναντήσει προσωπικά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι έχει διαβιβαστεί η επιθυμία του αλλά δεν υπήρξε απάντηση μέχρι στιγμής.