Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή με τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή με τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας,ενώ την ίδια στιγμή αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας προσγειώνονται στην Τουρκική βάση Ιντσιρλικ.

"Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής λνωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει", είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Στο μεταξύ μια αυτοκινητοπομπή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που μεταφέρει ιατροφαρμακευτική βοήθεια μπήκε σ στην πόλη Ντούμα, ένα προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ ασαντ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας, Χάζεμ Μπάκλα, είπε ότι μεταξύ άλλων τα φορτηγά μεταφέρουν φάρμακα, ινσουλίνη και βρεφικό γάλα. Το Γραφείο Συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια προωθήθηκε στην Ντούμα, μια πόλη στην Ανατολική Γούτα που βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα 'Εθνη περίπου 486.700 άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές που πολιορκούνται είτε από τον στρατό, είτε από τους αντάρτες. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία και από έλλειψη φαρμάκων.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να παραδώσει πολύ σύντομα βοήθεια στους κατοίκους των πολιορκημένων πόλεων, μετά τη συμφωνία για "παύση των εχθροπραξιών" που επιτεύχθηκε στο Μόναχο από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης για τη Συρία (ISSG). Υπενθύμισε όμως ότι από τα 116 αιτήματά του για πρόσβαση στις πολιορκημένες περιοχές μόνο 12 έχουν γίνει δεκτά από τις συριακές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ομπάμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία

Νταβούτογλου προς Μέρκελ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων στη Συρία