Ένταση Συρία: Η Μόσχα καταγγέλλει την «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας

Ένταση Συρία: Η Μόσχα καταγγέλλει την «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας

Η Μόσχα εξέφρασε σήμερα τη "σοβαρή της ανησυχία" μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων Κούρδων στη Συρία, καταγγέλλοντας την "προκλητική" πολιτική της Άγκυρας που συνιστά "απειλή για την ειρήνη".

"Η Μόσχα εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών" επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου, στο οποίο προστίθεται ότι διακρίνει "μια απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία".

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να "αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή" τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σήμερα από περιοχές κοντά στη συριακή μεθόριο θέσεις Κούρδων στη Συρία στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα, για τα πυρά που ρίπτονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, με αυτήν την κλιμάκωση της βίας να προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε επιπλέον σήμερα την Άγκυρα ότι "συνεχίζει να διευκολύνει την παράτυπη είσοδο στη συριακή επικράτεια νέων ομάδων τζιχαντιστών και ένοπλων μισθοφόρων" από τα σύνορά της.

Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ που θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο όταν θα υπογραφεί -όπως αναμένεται- το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο θα είναι ο βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια, πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος.

"Η είσοδος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας", δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Oπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου Aμυνας του Μαυροβουνίου, οι διαπραγματεύσεις θα καλύψουν πολιτικά, στρατιωτικά και νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σ' αυτές τις περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, για να καταστεί το Μαυροβούνιο το PO29ο μέλος του ΝΑΤΟ χρειάζεται η επικύρωση από όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση της με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια η Μόσχα ακολούθησε πολλές φορές επιθετική πολιτική για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ ρωσικές αντιδράσεις προκαλεί και η ΝΑΤΟϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πριν από ένα χρόνο χαρακτήρισε "ανεύθυνη και προκλητική κίνηση" ενδεχόμενη είσοδος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική Δούμα δε, τον περασμένο Νοέμβριο, κάλεσε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη, ενώ ζήτησε από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να μην την επικυρώσουν υποστηρίζοντας ότι αντιτίθεται στη βούληση της πλειοψηφίας του λαού του Μαυροβουνίου. Η κοινή γνώμη στο Μαυροβούνιο εμφανίζεται μοιρασμένη. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο του 2015 από διακεκριμένη εταιρεία κοινωνιολογικών ερευνών το 41,6% των πολιτών τάσσεται υπέρ και το 39,7% κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ωστόσο ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και ισχυρίζεται ότι σε μελέτη που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό της κυβέρνησης και δεν δημοσιεύτηκε, φαίνεται ότι το 57% των πολιτών είναι αντίθετο με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδραση της Ρωσίας για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε οικονομικά μέτρα.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες που από το 2006 έκαναν μεγάλες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο κυρίως στο τουρισμό και τα ακίνητα, άρχισαν ήδη να αποχωρούν μαζικά.