Σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπροώθησης μεταναστών

Σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπροώθησης μεταναστών

Σε εφαρμογή τίθεται την Κυριακή η συμφωνία Βρυξελλών-Τουρκίας για επαναπροώθηση μεταναστών, βάση της οποίας όσοι φθάνουν σε Ελληνικά νησιά από Τουρκικό έδαφος, θα επιστρέφουν στη χώρα, όπου θα αξιολογούνται οι αιτήσεις ασύλου.

Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε το Σάββατο, το σχέδιο δράσης της Αθήνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προεδρεύει κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο θα συντονίζει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, την άμεση συνδρομή τους για απρόσκοπτη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της συμφωνίας στο βαθμό που προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη όπως όλες οι αιτήσεις προσφυγικού ασύλου εξετάζονται δίκαια και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 40 χιλιάδες πρόσφυγες, εκ των οποίων 12 χιλιάδες στην Ειδομένη, κοντά στη μεθόριο με τα Σκόπια. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους πρόσφυγες ότι οι Βαλκανικές χώρες δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους ιδιαίτερα μετά και τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας.

Στο μεταξύ, η Αθήνα ανέφερε πως δεν θα είναι έτοιμη να αρχίσει την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Μιλώντας μετά το κυβερνητικό συμβούλιο χθες, ο εκπρόσωπος του συντονιστή μεταναστευτικής πολιτικής είπε ότι η συμφωνία τίθεται μεν σήμερα σε ισχύ, αλλά τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο.

Το Σάββατο πέραν των 1500 μεταναστών διασώθηκαν από τις αρχές της Ιταλίας και της Λιβύης.

Στα στενά της Σικελίας, το Ιταλικό λιμενικό και σκάφη της Ευρωπαϊκής διασυνοριακής υπηρεσίας διέσωσαν εννιακόσιους και πλέον μετανάστες από τέσσερα σαπιοκάραβα, ενώ ανοικτά της Λιβύης εντοπίστηκαν εξακόσιοι σε άλλα τέσσερα σκάφη. Τέσσερις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, ενώ αριθμός μεταναστών εξακολουθεί να αγνοείται. Οι περισσότεροι ήταν Αφρικανοί και από το Μπάγκλαντές. Το τελευταίο τετραήμερο εντοπίστηκαν πάνω από 2 χιλιάδες μετανάστες ανοικτά της Λιβύης και της Ιταλίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, στη χειρότερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.