Έρευνα στη Λιβύη για δουλεία, μετά από συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του CNN

Έρευνα στη Λιβύη για δουλεία, μετά από συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του CNN

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για περιπτώσεις δουλείας κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα τις οποίες κατήγγειλε σε ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Αχμεντ Μέτιγκ εξέφρασε σήμερα "τη δυσαρέσκειά του" σε ανακοίνωση μέσω Facebook μετά τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ για την "επανεμφάνιση του δουλεμπορίου στα περίχωρα της Τρίπολης". Ο Μέτιγκ "δήλωσε πως θα αναθέσει σε επιτροπή να ερευνήσει αυτές τις πληροφορίες του Τύπου προκειμένου οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης. Πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN, που δείχνει μετανάστες να πωλούνται σε "δημοπρασίες" στη Λιβύη, και αναμεταδόθηκε ευρέως από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σοκ και οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις στην Αφρική και στον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΡΟΧΑΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ: Διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο ο 78χρονος – Σοβαρά τραύματα στο σώμα του

Καταζητούμενο πρόσωπο για φόνο εκ προμελέτης– Αν τον δείτε ειδοποιήστε άμεσα την Αστυνομία (Pics)

ΦΟΝΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Χειροπέδες σε 57χρονο άνδρα – Παραδέχτηκε ενοχή για το έγκλημα

Κλείνουν δρόμοι στην Κύπρο την Δευτέρα (20/11) – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία

Σε μια σκηνή ενός βίντεο που έχει τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο και είναι κακής ποιότητας, διακρίνονται δύο νεαροί άνδρες. Ακούγεται η φωνή του "δημοπράτη" να λέει: "Δύο δυνατά αγόρια για αγροτικές εργασίες... 400... 700". Η δημοσιογράφος του δικτύου εξήγησε ότι οι άνδρες πουλήθηκαν έναντι 1.200 δηναρίων Λιβύης (δηλαδή περίπου 400 δολάρια) ο καθένας. Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την αστυνομία. Μετά την πτώση, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας και την πλήρη ατιμωρησία στη Λιβύη, δελεάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ζωή υποσχόμενοι να τους περάσουν στην Ιταλία που βρίσκεται 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σχεδόν 156.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι σχεδόν 341.000 την ίδια περίοδο πέρυσι), από τους οποίους το 73% στην Ιταλία. Σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο πατώντας εδώ!