Με εγγυήσεις της Μέι για τη Βόρεια Ιρλανδία έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη φάση του Brexit

Με εγγυήσεις της Μέι για τη Βόρεια Ιρλανδία έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη φάση του Brexit

Έξι ουσιώδεις αλλαγές στο θέμα των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία που έγιναν στο διάστημα από τη Δευτέρα έως χθες τη νύχτα επιτρέπουν στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP να αποδεχθεί τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από την Τερέζα Μέι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επί της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος Αρλίν Φόστερ.

 

Το DUP, οι δέκα βουλευτές του οποίου εξασφαλίζουν στην κα Μέι την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, είχε απορρίψει το αρχικό κείμενο της συμφωνίας τη Δευτέρα.

Η κα Φόστερ είχε πει ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε ρυθμιστική απόκλιση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, όπως φαινόταν να προβλέπεται στο κείμενο συμφωνίας της Δευτέρας.

Στο σημερινό κείμενο δηλώνεται ότι εφόσον δεν υπάρξουν συμφωνημένες λύσεις που να καλύπτουν τη συνεργασία βορρά και νότου στην Ιρλανδία χωρίς επιστροφή σε σκληρά σύνορα, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει πλήρη ευθυγράμμιση με εκείνους τους κανόνες στην Εσωτερική Αγορά και στην Τελωνειακή Ένωση οι οποίοι, τώρα ή στο μέλλον, στηρίζουν τη συνεργασία Βορρά-Νότου, την ενιαία οικονομία του νησιού και την προστασία της (ειρηνευτικής) Συμφωνίας του 1998». Η διατύπωση αναμένεται να προξενήσει αντιδράσεις από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit στη Βρετανία.

Ωστόσο, η κα Φόστερ είπε ότι έχουν δοθεί από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει ρυθμιστική απόκλιση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιούνκερ η Τερέζα Μέι είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την εγγύηση ότι δε θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, με τη διατήρηση παράλληλα «της συνταγματικής και οικονομικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ως προς τα άλλα θέματα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε πως η συμφωνία εγγυάται ότι τα δικαιώματα των 3 εκ. πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία θα εγγραφούν στο βρετανικό δίκαιο και θα εφαρμόζονται από τα βρετανικά δικαστήρια, ενώ ο οικονομικός διακανονισμός του διαζυγίου είναι «δίκαιος για τον Βρετανό φορολογούμενο».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ