Αποκλείουν δημοψηφίσματα Αθήνα και Σκόπια

Αποκλείουν δημοψηφίσματα Αθήνα και Σκόπια

Αποστάσεις από ένα πιθανό δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ παίρνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ ο Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σημειώνεται ότι και ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον ANT1, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει λύση και θα είναι καλή».

Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε εκ νέου για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση για την πΓΔΜ, ενώ τόνισε ότι οι «γείτονές μας γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, χωρίς λύση».

Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζοντάς της ανικανότητα να επιλύσει το πρόβλημα.

«Είμαστε μια κυβέρνηση που τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τολμούμε να λάβουμε ιστορικές ευθύνες» εφόσον «υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά».

«Έχουμε καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ομόθυμα τοποθετημένη γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του ονοματολογικού», εξηγώντας ότι «σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύσεις στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο πατώντας εδώ!