Η Γαλλία καλεί την Άγκυρα να σέβεται τους δημοσιογράφους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες

Η Γαλλία καλεί την Άγκυρα να σέβεται τους δημοσιογράφους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες

Το Παρίσι κάλεσε σήμερα εκ νέου την Άγκυρα να επιδεικνύει σεβασμό στις "θεμελιώδεις ελευθερίες" μετά την καταδίκη πέντε δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών ενός πρώην ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι. 

"Η Γαλλία διατυπώνει την ανησυχία της" και "καλεί την Τουρκία να τηρεί τις δεσμεύσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών" δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο τέλος της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, την 5η Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε αναφερθεί "στις περιπτώσεις πολλών στελεχών ΜΚΟ και ιδίως δημοσιογράφων" τονίζοντας, παράλληλα, ότι "οι δημοκρατίες μας πρέπει να σέβονται απόλυτα το κράτος Δικαίου".

Οι πέντε δημοσιογράφοι, μεταξύ αυτών ο Ραγκίπ Ντουράν, ο πρώην ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, μεταξύ ενάμιση έτους και τριών ετών και εννέα μηνών, αφού συμμετείχαν σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς την Ozgur Gundem, μια φιλοκουρδική εφημερίδα την οποία έκλεισαν οι τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016.

Στους δημοσιογράφους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "τρομοκρατική προπαγάνδα" υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο πατώντας εδώ!