Τουλάχιστον 33 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον 33 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη

Η διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, που διαπράχθηκε στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι και δεκάδες όλοι να τραυματιστούν, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Οι εκρήξεις τερμάτισαν τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στη δεύτερη μεγαλύτερη λιβυκή πόλη, όπου μαίνονταν εχθροπραξίες από το 2014 ως τα τέλη του 2017.

Η πρώτη έκρηξη έγινε έξω από ένα τέμενος στην κεντρική συνοικία Ας Σαλμάνι, καθώς οι πιστοί αποχωρούσαν μετά την απογευματινή προσευχή. Περίπου 10 ως 15 λεπτά αργότερα, αφού είχαν σπεύσει στο σημείο αστυνομικοί και τραυματιοφορείς, καθώς και αξιωματούχοι, σημειώθηκε η δεύτερη και ισχυρότερη έκρηξη, μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο Mercedes σταθμευμένο στην απέναντι πλευρά του δρόμου, πλήττοντας ένα ασθενοφόρο και προκαλώντας υψηλότερο αριθμό θυμάτων.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Αχμεντ αλ Φαϊτούρι, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της γενικής διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας της ανατολικής Λιβύης. Επίσης ανάμεσα στους τουλάχιστον πενήντα τραυματίες ήταν ένας ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάχντι αλ Φάλα. Στα θύματα ήταν επίσης πολλοί πολίτες, ανάμεσά τους ένας Αιγύπτιος που εργαζόταν σε ένα εμπορικό κατάστημα μπροστά στο τέμενος.

Σύμφωνα με πηγές σε νοσοκομεία ο τελικός απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι ακόμη βαρύτερος, καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έγινε άμεσα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση.