Τα εγκαίνια του κοιτάσματος Ζορ τέλεσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι

Τα εγκαίνια του κοιτάσματος Ζορ τέλεσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τέλεσε την Τετάρτη τα εγκαίνια του κοιτάσματος Ζορ, μέσω του οποίου η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, μέχρι το τέλος του 2018.

«Μπαίνουμε πλέον στην φάση που θα καταστούμε αυτάρκεις… και Θεού θέλοντος, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πετύχει να είμαστε αυτάρκεις», δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα κατά τη διάρκεια μιας τελετής, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2015 από τον ιταλικό κολοσσό ενέργειας ΕΝΙ, κάνοντας αρχή με 350 εκ. κυβικά πόδια (10 εκ. κυβικά μέτρα) την ημέρα.

Ο κ. Μόλα ανέφερε ότι η Αίγυπτος αναμένει ότι «θα είναι σε θέση να τερματίσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου… και ως εκ τούτου να εξοικονομήσουμε όσα εισάγουμε, δηλαδή 230 εκ. δολάρια τον μήνα ή 2,8 δις. ετησίως».

Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 200 χλμ από τις ακτές, δυτικά του Πόρτ Σάιντ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,7 δις κυβικά πόδια την ημέρα.

Η αιγυπτιακή Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τις οικονομικές επιπτώσεις της εξέγερσης του 2011, η οποία έφερε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και χρόνια αστάθειας.

Η τελετή των εγκαινίων λαμβάνει χώρα στον απόηχο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Ρώμης, λόγω της δολοφονίας του 28χρονου Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι, το 2016 στην Αίγυπτο.

Η σορός του ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος αγνοούνταν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, βρέθηκε τελικά στην άκρη ενός δρόμου, φέροντας σημάδια βασανισμού.

Ο αργός ρυθμός των ερευνών οδήγησε την Ιταλία στο να αποσύρει τον πρέσβη της από το Κάιρο για περισσότερο από ένα χρόνο. Νέος πρεσβευτής τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Δεν θα ξεχάσουμε τον Ρετζένι» είπε ο Πρόεδρος Σίσι, κατά τη διάρκεια της τελετής, στην οποία ήταν επίσης παρών ο επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Ρετζένι και δεν θα ξεχάσουμε αυτό το περιστατικό, μέχρι να ανακαλύψουμε τους ενόχους και να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης στην Αίγυπτο» πρόσθεσε.

Οι αιγυπτιακές αρχές δήλωναν αρχικά ότι ο Ρετζένι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αργότερα όμως είπαν ότι δολοφονήθηκε από εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν ακολούθως κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία.

Η εκδοχή αυτή των γεγονότων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιταλική πλευρά, με τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι ο Ρετζένι δολοφονήθηκε από μέλη των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.