Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο στη χώρα του.

Δεν είναι τόσο οι δασμοί αυτοί καθ' αυτοί, όσο το γεγονός ότι στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανία δεν περιλαμβάνεται στις φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

 Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, από τους δασμούς εξαιρούνται «οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με δίκαιο τρόπο, τόσο στο εμπόριο, όσο και στρατιωτικά. Αντιθέτως η Γερμανία, ανήκει σε εκείνες τις χώρες, οι οποίες και εκμεταλλεύθηκαν τις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εξαιρετικά χαμηλές για την άμυνα δαπάνες».

 Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τραμπ, προκάλεσε μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς συνδέει άμεσα το εμπόριο με την άμυνα.

Η Γερμανία δαπανά το 1,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ οι ΗΠΑ το 4%. Στόχος του ΝΑΤΟ, είναι οι δαπάνες για την άμυνα να κυμαίνονται στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που έχει πολλές φορές προκαλέσει σφόδρα επικριτικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Γερμανίας.

 Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά απαντά πως μαζί με την ΕΕ θα επιβάλλει αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, με επιβολή δασμών πρώτα από όλα στις εισαγωγές καλαμποκιού, αλλά και ουίσκι από τις ΗΠΑ.

 Όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ «αυτή την στιγμή προέχει ο διάλογος με τις ΗΠΑ. Καλό θα ήταν η Γερμανία να έχει εξαιρεθεί. Δεν συμφωνώ με την τακτική της εκατέρωθεν επιβολής δασμών, γιατί πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μια τέτοια μάχη».

 Η Υπουργός Εμπορίου της Γερμανίας, Μπριγκίτ Τσίπρις, δήλωσε πως «οι δασμοί αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόκειται για έκφραση προστατευτισμού και περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο».

 Μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και από εκπροσώπους του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου στη Γερμανία που φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Γίρκι Κατάινεν, επισημαίνει την προοπτική αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ και συμπληρώνει πως «τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και το εμπόριο είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Οι δασμοί είναι ένα απόλυτα εμπορικό θέμα».

ΚΥΠΕ