Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί Γερμανία και Γαλλία από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου

Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί Γερμανία και Γαλλία από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί τη Γερμανία και τη Γαλλία από την 4η ως την 6η Ιουνίου, γνωστοποίησαν την Κυριακή οι υπηρεσίες του, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για το πρόγραμμά του. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ακύρωσε την 23η Μαίου την επίσκεψη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, που προγραμμάτιζε να κάνει την 31η Μαϊου και την 1η Ιουνίου, επικαλούμενος εσωτερικά ζητήματα που "αφορούν το κυβερνητικό έργο".

Ο Φιλίπ επρόκειτο, μεταξύ άλλων, να εγκαινιάσει στο πλευρό του Νετανιάχου την 1η Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ μια περίοδο ανταλλαγών Γαλλίας-Ισραήλ, με στόχο να τονωθούν οι πολιτισμικοί και επιστημονικοί δεσμοί των δύο χωρών. Ο Νετανιάχου συζήτησε τηλεφωνικά τη 16η Μαϊου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, ανέφερε το γραφείο του.

Οι συνδιαλέξεις αυτές έγιναν δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η μονομερής απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε σωρεία επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, καθώς οι τελευταίοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατέχει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Γερμανίας βρίσκονται στο Τελ Αβίβ. Τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας τη 14η Μαϊου προκάλεσαν κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πάνω από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στον θύλακα αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις που βαπτίστηκαν "η πορεία της επιστροφής", προκειμένου να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και να διατρανωθεί το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους εδάφη όταν εγκαθιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948 να επιστρέψουν σε αυτά.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε στον Μακρόν ότι το Ισραήλ "θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του σε ό,τι αφορά την ασφάλεια". Η ισραηλινή Κυβέρνηση κατηγορεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Γάζα, ότι χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις ως προκάλυψη για απόπειρες επιθέσεων και παρεισφρήσεων μελών του στο Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο πατώντας εδώ!