Μπόρις Τζόνσον εναντίον Μέι: «Το όνειρο του Brexit πεθαίνει»

Μπόρις Τζόνσον εναντίον Μέι: «Το όνειρο του Brexit πεθαίνει»

Την προσωπική αντίθεσή του με τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με το Brexit όπως καθορίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, επικαλείται ο Μπόρις Τζόνσον ως λόγο της παραίτησής του σε επιστολή προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο προσπάθησε «να πει το τραγούδι που πρέπει να λέει η κυβέρνηση» και βρήκε «τα λόγια να κολλάνε στο λαιμό».
 
Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, κατέληξε στην απόφαση παραίτησης.
 
Ο κ. Τζόνσον επικρίνει τις επιλογές της πρωθυπουργού σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι το όνειρο του Brexit για μια ανεξάρτητη και εξωστρεφή Βρετανία «πεθαίνει», ότι η χώρα οδεύει προς το να αποκτήσει «καθεστώς αποικίας» της ΕΕ, ότι με την υιοθέτηση των κοινοτικών κανόνων για το εμπόριο αγαθών γίνεται δύσκολη η σύναψη άλλων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου και ότι το προτεινόμενο μοντέλο τελωνειακής σχέσης είναι «μη πρακτικό και μη υλοποιήσιμο».
 
Ενδεικτικό του τόνου της επιστολής του είναι το σχόλιο ότι «μοιάζει να στέλνουμε την εμπροσθοφυλακή μας στη μάχη με τις λευκές σημαίες να πτερυγίζουν από πάνω τους».
 
Πολιτικοί σχολιαστές χαρακτήρισαν την άκρως επικριτική επιστολή παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον «κήρυξη πολέμου» κατά της Τερέζα Μέι και της στρατηγικής της υπέρ ενός μάλλον «μαλακού» Brexit.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο πατώντας εδώ!