Η κυβέρνηση Τραμπ μελετά σχέδιο μεταφοράς κρατουμένων του ΙΚ στο Γκουαντάναμο

Η κυβέρνηση Τραμπ μελετά σχέδιο μεταφοράς κρατουμένων του ΙΚ στο Γκουαντάναμο

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μελετά το σχέδιο να στείλει κρατούμενα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπεριλαμβανομένων δύο Βρετανών τζιχαντιστών του πυρήνα που ήταν γνωστός ως "Beatles", στη στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο, ανέφερε την Πέμπτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η φυλακή, στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο θύλακα που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την επ` αόριστον κράτηση ορισμένων ξένων μαχητών "υψηλής αξίας" που αιχμαλωτίστηκαν στο Ιράκ και στη Συρία.
 
Οι κρατούμενοι μικρότερου διαμετρήματος που οι χώρες προέλευσής τους δεν θέλουν να παραλάβουν θα μετακινηθούν σε μια φυλακή στο Ιράκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε Αμερικανούς και ξένους διπλωμάτες, χωρίς να τους κατονομάσει.
 
Σύμφωνα με το NBC, δύο επιζώντες ενός πυρήνα τεσσάρων ανδρών που είχε απαγάγει ξένους δημοσιογράφους, βασανίσει και αποκεφαλίσει ορισμένους ομήρους- ενδέχεται να είναι ανάμεσα στους τζιχαντιστές που θα μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.
 
 Στην τετράδα αυτή είχε δοθεί το παρατσούκλι Μπιτλς από ομήρους, εξαιτίας της αγγλικής προφοράς τους.
 
Οι μεταγωγές αυτές, εάν πράγματι γίνουν, θα σημάνουν μια καμπή στην αμερικανική πολιτική. Στο κέντρο κράτησης, όπου βρίσκονταν στο απόγειό του 780 κρατούμενοι, δεν έχει μετακινηθεί κανείς από το 2008.
 
Απομένουν το τρέχον διάστημα πάνω από 40 κρατούμενοι, ανάμεσά τους διάφορα σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα, που κατηγορούνται ιδίως ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
 
Η πλοίαρχος Σάρα Χίγκινς, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διαβεβαίωσε πάντως ότι "κανένας σε αυτό το στάδιο" δεν έχει αποφασιστεί "να μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο".
 
"Το Κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο είναι μια επιλογή που διαθέτουμε για τη μακροπρόθεσμη κράτηση εχθρικών μαχητών", συμπλήρωσε.
 
"Ανάμεσα στις άλλες επιλογές είναι η μεταγωγή τους σε (φυλακές) εταίρων μας στο εξωτερικό και η άσκηση διώξεων σε βάρος τους από τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ", εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο ΕΔΩ!