ΚΣΕΕ: Η θέση των βουλευτών δεν είναι στις τουρκικές φυλακές

ΚΣΕΕ: Η θέση των βουλευτών δεν είναι στις τουρκικές φυλακές

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση των μελών και πρώην μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία, με την Προέδρό της, Liliane Maury Pasquier, να λέει ότι η θέση τους δεν μπορεί να είναι στη φυλακή.

Σε μήνυμά της, η κ. Pasquier εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του πρώην βουλευτή του HDP Sirri Süreyya Önder, στις 7 Σεπτεμβρίου, για δηλώσεις στις οποίες είχαν προβεί το 2013.

Διαβάστε: ΚΙΝΑ: Ερωτηματικά για τρομοκρατική ενέργεια - Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς και τους σκότωσε (pic)

Παρόμοια ανησυχία εκφράζει η κ. Pasquier και για την κατάσταση άλλων μελών του Κοινοβουλίου και πρώην μελών της αντιπολίτευσης που βρίσκονται υπό κράτηση ή διώκονται για «τρομοκρατικές πράξεις».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να προστατευτεί σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και απαραίτητη προϋπόθεση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τέλος σε διάλογο τις αρχές και τα μέλη του Κοινοβουλίου στην Τουρκία, ώστε να βρεθούν λύσεις και να διασφαλιστεί ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές και πρώην βουλευτές που κρατούνται.

Η ΚΣΣΕ είχε ζητήσει την απελευθέρωση των μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με σχετική απόφαση που είχε υιοθετήσει τον Απρίλιο του 2017.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόσμο ΕΔΩ!