Μογκερίνι και Χαν χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Μογκερίνι και Χαν χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Η Κομισιόν χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, σε κοινή δήλωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος αναφέρουν ότι "οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους, σε μια ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία όσων άσκησαν το δικαίωμα ψήφου δήλωσαν `ναι΄ στη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία τους".

Μογκερίνι και Χαν τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι "το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας ονόματος, αποφασίζοντας για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών".

Χαρακτηρίζουν "ιστορική" την ευκαιρία "όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστική ώθηση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνοντας ότι "η ευρωπαϊκή στήριξη θα συνεχιστεί".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε, απαντώντας σε ερώτημα ότι "το δημοψήφισμα παρήγαγε αποτέλεσμα και η διαδικασία θα συνεχιστεί στο Κοινοβούλιο της χώρας".

Το θετικό αποτέλεσμα χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας και αυτός λόγο για "ιστορική ευκαιρία να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ονοματολογικό", προτρέποντας "όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα".

"Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή", τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ, εξηγώντας όμως ότι "πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες".

πηγη ΚΥΠΕ