Σόιμπλε: Με κατηγόρησαν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα

Σόιμπλε: Με κατηγόρησαν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα

Το θέμα της προαναγγελθείσας αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική, σχολίασε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, έκανε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και αντέκρουσε την κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με την Ελλάδα.

«Όχι», είπε κατηγορηματικά και πρόσθεσε: «Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών στη Γερμανία, και όχι μόνο, την προαναγγελθείσα αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την προεδρία της CDU και την καγκελαρία, τόνισε:

«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος». 

 

 

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια εικοτολογία για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας, σημειώνοντας ότι η μάχη αυτή δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν πολλοί αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr