Ισπανός κωμικός διώκεται επειδή φύσηξε τη μύτη του με τη σημαία (video)

Ισπανός κωμικός διώκεται επειδή φύσηξε τη μύτη του με τη σημαία (video)

Προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Ισπανός κωμικός μίλησε για τα όρια της σάτιρας

Ο Ισπανός κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντάνι Ματέο εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου τη Δευτέρα, στο πλαίσιο έρευνας για το αστείο που έκανε στην σατιρική εκπομπή του, κατά τη διάρκεια της οποίας φύσηξε τη μύτη του με την ισπανική σημαία.
 
Προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Ισπανός κωμικός μίλησε για τα όρια της σάτιρας και εξέφρασε την ανησυχία του «γιατί προσαγάγουμε στο δικαστήριο έναν κλόουν γιατί έκανε τη δουλειά του. Ανησυχώ για την εικόνα που αυτό δίνει για τη σημαία και τη χώρα μου».
 
Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο ο Ντάνι Ματέο διέπραξε «έγκλημα μίσους» και το αδίκημα της δημόσιας προσβολής των εθνικών συμβόλων της Ισπανίας, βάσει του ισπανικού Ποινικού Κώδικα, ενώ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με χρηματική ποινή διάρκειας 12 μηνών καθώς και με μέχρι τέσσερα χρόνια φυλάκισης.
 
Την καταγγελία για τον Ματέο έκανε η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως «προσβολή για την Ισπανία και τα σύμβολά της».
 
Στην επίμαχη εκπομπή, ο Ματέο εμφανίστηκε να φυσάει τη μύτη του με την ισπανική σημαία πριν να ζητήσει συγγνώμη γιατί «δεν θέλω να προσβάλω τους Ισπανούς, τον βασιλιά ή τους Κινέζους που πωλούν αυτά τα πανιά».
 
 
Διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης καθώς νωρίτερα φέτος Ισπανός ράπερ υποχρεώθηκε να διαφύγει στο Βέλγιο προκειμένου να μην εκτίσει ποινή 3,5 ετών επειδή, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι στίχοι των τραγουδιών του προσβάλουν τον Βασιλιά της Ισπανίας και περιέχουν απειλές για τρομοκρατία.
 
 Τον Σεπτέμβριο, Ισπανός ηθοποιός ανακρίθηκε για ανάρτησή του στο Facebook τον Ιούλιο του 2017 με την οποία είχε υπερασπιστεί τρεις γυναίκες που κατηγορήθηκαν για βλασφημία.