Συναγερμός στην Ευρώπη: Πού ψάχνουν οι αρχές τον μακελάρη του Στρασβούργου

Συναγερμός στην Ευρώπη: Πού ψάχνουν οι αρχές τον μακελάρη του Στρασβούργου

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Σερίφ Σεκάτ

Η γαλλική αστυνομία τις τελευταίες ώρες έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τους ζητά να βοηθήσουν στις έρευνες σε περίπτωση που δουν κάποια άτομο που μοιάζει με τα χαρακτηριστικά του 29χρονου που «σκόρπισε» το θάνατο και τον πανικό το βράδυ της περασμένης Τρίτης (11/12).

  2018 12 11T224017Z 1815785207 RC1F0C3D98F0 RTRMADP 3 FRANCE SHOTS

«Προσοχή, πρόκειται για επικίνδυνο άτομο, πάνω απ' όλα μην επέμβετε εσείς», προειδοποιεί η γαλλική αστυνομία περιγράφοντας τον ύποπτο, ύψους 1,80 μ, με φυσιολογική σωματική διάπλαση. Μάλιστα προτρέπουν όποιον έχει πληροφορίες να τηλεφωνήσει στον τριψήφιο αριθμό που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση για την συγκέντρωση πληροφοριώ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, παρέμεινε κλειστή την Τετάρτη (12/12) και δεν θα λειτουργήσει ούτε σήμερα. Την ίδια ώρα όλοι οι δρόμοι της πόλης παραμένουν έρημοι, με τις αρχές της πόλης να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες. Στην πλατεία Κλεμπέρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, διερχόμενοι απέτιαν φόρο τιμής στα θύματα, ανάβοντας κεριά και αφήνοντας ροδοπέταλα.

Βαρύ ποινικό μητρώο

Γεννημένος στο Στρασβούργο και με ένα βαρύ ποινικό μητρώο, καθώς μετράει ήδη 27 καταδίκες, ο Σερίφ Σεκάτ που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δώδεκα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατάφερε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό το βράδυ της περασμένης Τρίτης (11/12).

O ένοπλος παρότι είχε περικυκλωθεί από τους άνδρες των διωκτικών αρχών επιβιβάστηκε σε ταξί και πήγε στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.

Συνολικά 720 στελέχη των γαλλικών δυνάμεων επιβολής της τάξης τον καταδιώκουν, ενώ μάρτυρες άκουσαν τον Σερίφ Σεκάτ να φωνάζει «Αλλάχ ου Άκμπαρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

2018 12 12T014848Z 585377102 RC19C339E2E0 RTRMADP 3 FRANCE SHOTS

 Σε επιφυλακή Γερμανία κι Ελβετία

Ο Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές από τη δικαιοσύνη της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. «Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», εξήγησε ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Ο 29χρονος δράστης έχει καταχωρηθεί στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα και «αποτελούσε στόχο παρακολούθησης από την DGSI», σύμφωνα με τον ίδιο.

Επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης ( 11/12), στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, ωστόσο κατάφερε να ξεφύγει. Σχεδόν 36 ώρες μετά τα γεγονότα, δεν είναι καν βέβαιο αν ο Σερίφ Σεκάτ βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας υποψιάζονται πως πέρασε τα σύνορα και κατέφυγε στην Γερμανία, ενώ την ίδια ώρα η Ελβετία που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με τη Γαλλία.

 ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr