Τραμπ για απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία: Καιρός να πολεμήσουν άλλοι

Τραμπ για απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία: Καιρός να πολεμήσουν άλλοι

Τερματίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Παρά τις έντονες αντιδράσεις – στο εσωτερικό και το εξωτερικό – ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη έναντι του ISIS στη Συρία, αποσύροντας παράλληλα και το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
 
Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, o Τραμπ είπε πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι «καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά», έγραψε.
 
Ο Τραμ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.
 
«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι’ αυτό επί χρόνια, και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλo. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε #MAGA» [Make America Great Again - Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά] έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
 
«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν ΤΙΠΟΤΑ (σ.σ. σε αντάλλαγμα) για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», πρόσθεσε ο Τραμπ.
 
 

Τερματίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Η διαταγή του πρόεδρου Τραμπ σημαίνει, επίσης, πως θα τερματιστεί η αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικός πόλεμος ήταν κρίσιμης σημασίας για την απόκρουση του Ισλαμικού Κράτους και τη διατήρηση της πίεσης στην τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία, με περισσότερες από 100.000 βόμβες και πυραύλους να έχουν εκτοξευθεί κατά στόχων στις δύο χώρες από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

Πηγή: cnn.gr