Μειωθήκαν σε ΕΕ οι Αφίξεις παράνομων μεταναστών, διπλασιάστηκαν στη Κύπρο

Μειωθήκαν σε ΕΕ οι Αφίξεις παράνομων μεταναστών, διπλασιάστηκαν στη Κύπρο

Σε χαμηλό 5ετίας οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στην ΕΕ το 2018

Κατά 25% σε σχέση με το 2017 και κατά 92% σε σχέση με το κορύφωμα της κρίσης το 2015, μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το σύνολο των παράνομων διελεύσεων δεν ξεπέρασε τις 150 000, το χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex, η οποία ωστόσο καταγράφει ότι ο αριθμός των αφίξεων που καταχωρήθηκαν στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τη Frontext, η πτώση οφείλεται στη δραματική μείωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή προς την Ιταλία. Ο αριθμός των ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή υποχώρησε κατά 80% σε σύγκριση με το 2017 σε λίγο περισσότερο από 23 000.

Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου γνώρισε τον μικρότερο αριθμό παράνομων εισόδων από το 2012.

Ο αριθμός των αναχωρήσεων από τη Λιβύη μειώθηκε κατά 87% από ό, τι πριν από ένα χρόνο και από την Αλγερία μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Οι αναχωρήσεις από την Τυνησία παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πιο εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αφίξεων στην Ισπανία μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου διπλασιάστηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 57.000, καθιστώντας την για πρώτη φορά την πιο ενεργή μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη, από τότε που η Frontex άρχισε τη συλλογή δεδομένων.

Στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου, το Μαρόκο έχει γίνει το βασικό σημείο αναχώρησης προς την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες σε αυτή τη διαδρομή προέρχονταν από τις υποσαχάρες χώρες, αν και τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των μαροκινών μεταναστών αυξήθηκε και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων συνοριακών διαβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 56 000. Αυτό οφειλόταν κυρίως σε υψηλότερο αριθμό μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων στο στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν κατά προσέγγιση στα ίδια επίπεδα με το 2017.

Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων που καταχωρήθηκαν στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε, καταγράφει η Frontex.

Οι πολίτες του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Ιράκ αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια διαδρομή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Τούρκοι υπήκοοι ήταν η κύρια εθνότητα στα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα.

Πέρυσι, η Frontex άρχισε για πρώτη φορά να συλλέγει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικία των παράνομων μεταναστών. Αυτά έδειξαν ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 18% όλων των παράνομων συνοριακών διαβάσεων κατά την είσοδο από τρίτες χώρες. Σχεδόν ένας στους πέντε ανιχνευθέντες μετανάστες ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω των 18 ετών. Περίπου 4000 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναφέρθηκαν, τέλος, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για το 2018.