Η τελευταία ελπίδα του Μακρόν για να «ηρεμήσουν» τα κίτρινα γιλέκα η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση

Η τελευταία ελπίδα του Μακρόν για να «ηρεμήσουν» τα κίτρινα γιλέκα η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση

Επιστολή για την μεγάλη εθνική συζήτηση θα δοθεί στους πολίτες αύριο Δευτέρα

Στην επιστολή που ετοιμάζομαι να γράψω στους Γάλλους, θα εξηγήσω τι σκοπεύω να κάνω"... (με τα συμπεράσματα της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης -Le Debat National ), δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος στους αρτοποιούς. ξρισε ότι η εν λόγω επιστολή θα δοθεί στους πολίτες αύριο Δευτέρα 14 του μήνα.

Ετσι δεν αποκλείεται να διοχετευθεί στον Τύπο από σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ) που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα επεισόδια των κίτρινων γιλέκων το τρίτο Σάββατο (1η Δεκεμβρίου) στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης: Αγνοείται άνδρας που κατοικούσε στο κτίριο που σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο Παρίσι (Βιντεο)

Την πρότεινε με την ελπίδα ότι θα ηρεμούσαν τα πνεύματα και θα σταματούσαν οι διαδηλώσεις, μια ελπίδα που έχει παραμείνει απατηλή, κυρίως μετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Παρ` όλα αυτά η "ΜΕΣ" ξεκινάει επισήμως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου. Επείγει επομένως να εξηγήσει στο γαλλικό λαό "τι σκοπεύει να κάνει" με τα συμπεράσματα, "τη φιλοσοφία που θέλει να εμφυσήσει για τη χώρα", ως λέει, τα θέματα που θα συζητηθούν και αυτά που αποκλείονται εκ των προτέρων, εφ` όσον υποδειχθούν με την επιστολή. Για τη δημόσια αυτή διαβούλευση εκτιμάται ότι η θεματολογία θα κινηθεί γύρω από 4 βασικούς άξονες: Οικολογική μετάβαση, Φορολογία και Δημόσιες δαπάνες, Δημοκρατία και Ιθαγένεια (συμπεριλαμβανόμενης της μετανάστευσης) και Κράτος και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: «Καταρρέει» η αμερικανική οικονομία: Αυτό είναι το μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ (Βιντεο)

Η ΜΕΣ δεν είναι μια και μόνη συζήτηση, αλλά ένας μεγάλος αριθμός τοπικών συζητήσεων με τη σύμπραξη όσων δημάρχων σκοπεύουν να δείξουν προθυμία. Οι τοπικές αυτές συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να εκφρασθούν, συμπεριλαμβανόμενων και των κίτρινων γιλέκων βεβαίως.

Τις πρακτικές υποδείξεις για την όλη οργάνωση, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, θα παρουσιάσει διεξοδικά αύριο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. "ΜΕΣ": που, ποιος, πότε και τι; Που; Οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ΜΕΣ, θα οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο, στα δημαρχεία (για όσους δημάρχους πείσθηκαν να συμμετέχουν), ή όπου αλλού υπάρχει η δυνατότητα σύναξης, ακόμα και στους χώρους εργασίας. Ποιός;

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με την, έως τα τώρα, φιλοσοφία της ΜΕΣ, ο οιοσδήποτε μπορεί να οργανώσει μια συζήτηση στη γειτονιά του, στο δήμο του, σ` ένα σύλλογο, με τη βοήθεια ενός "κιτ" για τη διεξαγωγή των συζητήσεων που έχει προτείνει η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Συζήτησης γνωστή ως CNDP (Commission national du debat public) που ασχολήθηκε αρχικά με τον συντονισμό. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συλλογή των απόψεων των πολιτών που θα συμμετέχουν ηλεκτρονικά. Πότε; Για την έναρξη των συζητήσεων ο πρόεδρος Μακρόν προβλέπεται να μεταβεί την Τρίτη στη Νορμανδία (βόρειο-δυτικά) στο διαμέρισμα Eure (Ερ), τη δε Παρασκευή 18 Ιανουαρίου νότιο- δυτικά στο διαμέρισμα LOT (λοτ-Οξιτανία) σχετικά κοντά στην Τουλούζη. Κατά τη διάρκεια του δίμηνου σκοπεύει να επισκεφθεί και άλλα διαμερίσματα... ευελπιστώντας ότι δεν γίνει κάθε φορά στόχος διαμαρτυριών των κίτρινων γιλέκων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ