Βενεζουέλα: Συνελήφθησαν Γάλλοι και Χιλιανοί δημοσιογράφοι

Βενεζουέλα: Συνελήφθησαν Γάλλοι και Χιλιανοί δημοσιογράφοι

Kάλυπταν την πολιτική κρίση

 

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Βενεζουέλα και η γαλλική πρεσβεία εργάζεται για την απελευθέρωσή τους, δήλωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

"Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα", τόνισε η γαλλική πηγή.

"Η πρεσβεία μας αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση", πρόσθεσε η πηγή.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Συλλήψεις και Χιλιανών δημοσιογράφων

DyLFfN VsAAbr4x

Δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα το βράδυ της Τρίτης, κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, μαζί με δύο Βενεζουελάνους συναδέλφους τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP).

Οι δύο Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν "αυθαίρετα" επί περίπου 12 ώρες, σύμφωνα πάντα με το SNTP. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

"Οι Χιλιανοί συνάδελφοί μας παραμένουν κρατούμενοι και τους περιμένουμε έξω από το (προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες", είπε ο Μαϊκέρ Ιριάρτε στο TVN.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι αρχές κατηγόρησαν τους συλληφθέντες ότι μπήκαν σε μια "ζώνη ασφαλείας" όπου απαγορευόταν η πρόσβαση. Οι δύο Χιλιανοί ανακρίθηκαν επί περίπου μία ώρα.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο συμπατριωτών του. Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής στο Καράκας, Ρομπέρτο Αράος, βρίσκεται από νωρίς το πρωί έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες αναμένοντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε "με αφορμή μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας" εκ μέρους των δημοσιογράφων.

Οι Πέρες και Μπαραόνα πήγαν στο Καράκας για να καλύψουν δημοσιογραφικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε πρόεδρο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr