Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του Brexit η Λαγκάρντ

Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του Brexit η Λαγκάρντ

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, το Brexit είναι ένα από τα τέσσερα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Για τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προειδοποίησε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα γίνει το Brexit.

Διαβάστε επίσης: Φεύγουν άρον άρον από Βρετανία οι εταιρείες λόγω Brexit

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου του CNN, Ρίτσαρντ Κουέστ, ενώπιον της 7ης Συνόδου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης​, στο Ντουμπάι, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «για ένα πράγμα είμαι βέβαιη, η επιλογή υπέρ του Brexit δεν πρόκειται να είναι το ίδιο καλή με το να μην γινόταν Brexit».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
«Ακόμη και αν τελειώσει καλά, ακόμη και αν υπάρξει μια ομαλή έξοδος στα πλαίσια της Τελωνειακής Ένωσης – όπως πολλοί υποστήριζαν εδώ και καιρό – ή μια βίαιη έξοδος στις 29 Μαρτίου χωρίς να δοθεί παράταση, δεν θα είναι όσο καλά είναι τώρα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν πρόσθετες τριβές.
 
Σε ερώτηση αν το Ταμείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κ. Λαγκάρντ είπε πως σημασία έχει να είναι προετοιμασμένες οι επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και όλοι οι εμπλεκόμενοι.
 
Σύμφωνα εξάλλου με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, το Brexit είναι ένα από τα τέσσερα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.
 
Πέραν της αβεβαιότητας που προκαλείται λόγω Brexit, οι άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τους πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, συνέχισε, οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις και στην κλιμακούμενη επιβολή δασμών, στην περιστολή των δαπανών αλλά και στην ταχεία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
 
Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, η πολιτική βούληση προς όφελος του ευρύτερου συνόλου θα βοηθούσε αρκετά στο να ξεπεραστούν προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ξεκαθάρισμα των όρων του εμπορίου.
 
Ερωτηθείσα αν «οι ΗΠΑ ακούνε», η κ. Λαγκάρντ είπε ότι αμφιβάλει, σημειώνοντας ωστόσο ότι επαφίεται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι για να επιλύσουν αυτά τα θέματα.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ