Άτακτο Brexit: Αναμένεται στα τέλη του μήνα η βουλευτική τροπολογία για αποτροπή του

Άτακτο Brexit: Αναμένεται στα τέλη του μήνα η βουλευτική τροπολογία για αποτροπή του

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Για την ψηφοφορία επί της στρατηγικής του Brexit που η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι μετατίθεται η υποβολή τροπολογίας που έχουν συντάξει Remainer βουλευτές στη Βρετανία, η οποία θα δεσμεύει την Πρωθυπουργό σε παράταση της διαδικασίας εξόδου εφόσον δεν έχει επικυρωθεί μια συμφωνία του Brexit έως τα μέσα Μαρτίου.

Η τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, με ευρεία διακομματική στήριξη, θεωρείται ως ο πιο πιθανός τρόπος αποτροπής του άτακτου Brexit. Ωστόσο, η τροπολογία δεν έχει κατατεθεί ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την οποία οι βουλευτές έχουν ακόμα μία ευκαιρία να επηρεάσουν την κατάληξη του Brexit.

Ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας έχουν κατατεθεί για την ώρα πέντε τροπολογίες επί της «ουδέτερης πρότασης» της κυβέρνησης που σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το backstop συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης: Ένας πολιτικός ρεπόρτερ αποκάλυψε κατά λάθος, σε ένα μπαρ, για τη στρατηγική της Μέι στο Brexit

Η τροπολογία του Εργατικού Κόμματος επιδιώκει να υποχρεώσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει την τελική ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit έως τις 27 Φεβρουαρίου. Η κα Μέι άφησε χθες να εννοηθεί ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει και μέσα στο Μάρτιο, καθώς εξαρτάται από το πότε θα οριστικοποιηθεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ.

Οι υπόλοιπες τέσσερις τροπολογίες προβλέπουν τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών επί των διαφόρων σεναρίων για την τελική μορφή του Brexit, την ανάκληση του Άρθρου 50 και ουσιαστικά την ακύρωση του Brexit, τη δημοσιοποίηση των επισήμων συμβουλών προς την κυβέρνηση για τον αντίκτυπο του no deal και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδήσεις της ημέρας.

Καμία από τις πέντε τροπολογίες δε θεωρείται πιθανό να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, με την προσοχή να στρέφεται στην ψηφοφορία της 27ης Φεβρουαρίου. 

Περισσότερα του ενός δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτή είναι πλέον η διορία για τους βουλευτές να επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit.  Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουλάχιστον δέκα μέλη της κυβέρνησης είναι διατεθειμένα να παραιτηθούν ώστε να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας Κούπερ που θεωρητικά αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Εν τω μεταξύ ρεπορτάζ της εφημερίδας Sun από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την κα Μέι να εξαντλήσει το χρόνο, αξιοποιώντας ακόμα και τη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαρτίου -μία εβδομάδα πριν από το Brexit- για να οριστικοποιήσουν αλλαγές στο λεγόμενο backstop ή για να προσφέρουν κάποια άλλη παραχώρηση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Πηγή: ΚΥΠΕ