Τραμπ και Κιμ θα συναντηθούν στο Ανόι την Τετάρτη

Τραμπ και Κιμ θα συναντηθούν στο Ανόι την Τετάρτη

Ποιος ο σκοπός της συνάντησης

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα πως η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι.
 
Η πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ και έπειτα θα ακολουθηθεί από δείπνο με συμβούλους στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.
 
 
Ο Τραμπ και ο Κιμ πρόκειται να συναντηθούν στο Ανόι στις 27-28 Φεβρουαρίου για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.
 
Ο Τραμπ αναχώρησε για το Βιετνάμ τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μια εξαιρετικά παραγωγική δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κατάφεραν να περιορίσουν τις θέσεις τους σε διάφορα θέματα κατά την πέμπτη ημέρα των προκαταρκτικών συνομιλιών πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Τραμπ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης με κυβερνήτες των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο ότι κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αναμένει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής Χερσονήσου.

Ο Κιμ Έι-Κιόμ, εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα ότι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βιετνάμ, η Ουάσιγκτον και η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για να κηρύξουν το επίσημο τέλος του πολέμου της Κορέας.

Η Σεούλ επέμεινε στο παρελθόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο Κορέες θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας που θα δίνει οριστικό τέλος στον πόλεμο. Ωστόσο, ο προεδρικός εκπρόσωπος πρότεινε ότι η ανακοίνωση για το τέλος του πολέμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι Στρατοί των δύο χωρών υπέγραψαν μια συμφωνία στην οποία οι πλευρές απέρριψαν οποιαδήποτε εχθρότητα προς την άλλη.

Ο πόλεμος (1950-1953) μεταξύ της Βόρειας Κορέας, υποστηριζόμενης από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση και της Νότιας Κορέας, με τη στήριξη των δυνάμεων του ΟΗΕ που αποτελούσαν κατά κύριο λόγο στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έληξε με μια συμφωνία ανακωχής — ποτέ δεν υπογράφηκε ειρηνευτική συνθήκη. Αυτό σημαίνει ότι τεχνικά η Βόρεια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι σε πόλεμο.

Ωστόσο, μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον πυρηνική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη σύνοδος ΗΠΑ — Βορείου Κορέας έγινε στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούνιο και είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνηθεί ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προσπαθήσει να προωθήσει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα παγώσουν τα στρατιωτικά τους γυμνάσια. Η Βόρεια Κορέα αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και αντίστοιχα η Ουάσιγκτον περιμένει να γίνουν βήματα από την Πιονγκγιάνγκ.

 

Πηγή: sputniknews.gr