Με χαρακτήρα δημοψηφίσματος οι τουρκικές δημοτικές εκλογές 31ης Μαρτίου

Με χαρακτήρα δημοψηφίσματος οι τουρκικές δημοτικές εκλογές 31ης Μαρτίου

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει στους ώμους του το βάρος των εκλογών

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος παίρνουν οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει στους ώμους του το βάρος των εκλογών, με στόχο να πετύχει άλλη μια νίκη για το κόμμα του εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης. Οι δήμοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας είναι οι πλέον σημαντικοί που θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Μέι: Συμφωνία ή καθόλου Brexit

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία θα το καθορίσουν εκείνοι που δεν θα πάνε στις κάλπες, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες είναι σημαντικό. “Αν η συμμετοχή στις εκλογές είναι χαμηλή, προετοιμαστείτε για εκπλήξεις”, γράφει ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί της Χουριέτ, εκτιμώντας ότι θα κερδίσουν εκείνοι που θα καταφέρουν να πάρουν τους ψηφοφόρους τους στις κάλπες. Ο Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε είχε καταφέρει να κάνει την έκπληξη το 1994 εκλεγόμενος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με 25,19% στις δημοτικές εκλογές με συμμετοχή ρεκόρ 92,2%.

Ο Ερντογάν οργώνει την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πάρει στους ώμους του ο ίδιος την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του απευθύνοντας έκκληση στους ψηφοφόρους: “Αμάν, μην παραλείψετε να πάτε στις κάλπες”. Έχει οργώσει σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία, καταφέρνει να κάνει ομιλίες σε δύο έως τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις την ημέρα. Ούτε την ημέρα των γενεθλίων του δεν παρέλειψε να πάει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τραγουδάει μαζί με τον λαό τα προεκλογικά τραγούδια του κόμματος, μοιράζει τσάγια στις γυναίκες κατά τις προεκλογικές εκστρατείες, ενώ σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έχουν και οι οι ‘δημοτικοί πάγκοι’ οι οποίοι ήταν ιδέα του ίδιου του Τούρκου Προέδρου ώστε να πωλούνται φτηνά προϊόντα στον λαό για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια λόγω πληθωρισμού. Οι προεκλογικοί του αντίπαλοι ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή τη φορά δεν θα πάει καλά το κόμμα του Τούρκου Προέδρου λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Τουρκία και που χτύπησε τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη και απλό λαό να δυσκολεύεται να αγοράσει τα απαραίτητα. Ο ίδιος όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία δίνοντας σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν Γιλντιρίμ

Στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη ανθυποψήφιοι είναι από τη μια ο τέως Πρωθυπουργός και τέως Πρόεδρος της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ ως υποψήφιος της Συμμαχίας Δημοκρατίας μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από την άλλη είναι ο υποψήφιος της Συμμαχίας Λαού μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος (IYI Parti) της Μεράλ Ακσενέρ η οποία υποστηρίζεται και από άλλα μικρότερα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κερδίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με μικρή διαφορά, αν και η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί και να χάσει για πρώτη φορά τον δήμο Κωνσταντινούπολης το ΑΚΡ. H εταιρεία ORC προβλέπει για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ 50,9% και για τον Εκμέρ Ιμάμογλου 46,6%. Ωστόσο η εταιρεία Αvrasya προβλέπει 50,1% για Εκμέρ Ιμάμογλου και 48,5% για Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Διαβάστε επίσης: Από, προς και πάνω από τη Βρετανία απαγορεύονται τα Boeing 737 Max 8

Δυσκολίες στον δήμο Άγκυρας

Στον δεύτερο πιο σημαντικό δήμο της Τουρκίας, την Άγκυρα βασικοί υποψήφιοι είναι ο Μεχμέτ Οζχασεκί της συμμαχίας του ΑΚΡ και του ΜΗΡ από την μια και ο Μανσούρ Γιαβάς της συμμαχίας του CHP και του Καλού Κόμματος από την άλλη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος να χάσει τον δήμο Άγκυρας το ΑΚΡ για πρώτη φορά αν και οι εταιρείες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Η εταιρεία Gezici δίνει 52,2% στον Μεχμέτ Οζχάσεκι και 47,8% στον Μανσούρ Γιαβάς ενώ η Avrasya προβλέπει 51,6% για Μανσούρ Γιαβάς και 45,6% για Μεχμέτ Οζχάσεκι. Η εταιρεία Piar προβλέπει εκλογή Μανσούρ Γιαβάς με 54,1%. Ο Μανσούρ Γιαβάς στοχεύει στην οικονομική κρίση και δηλώνει “αν χρειαστεί θα ακυρώσουμε μια γραμμή του μετρό αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα πεινασμένο και κανένα άνεργο”. Από την άλλη ο Μεχμέτ Οζχασεκί λέει ότι η αντιπολίτευση κάνει μια ‘επιχείρηση εντυπώσεων’ όπως έκανε και στις προεδρικές εκλογές και στο δημοψήφισμα, προσπαθώντας να δώσει κίνητρα στους ψηφοφόρους της με το μήνυμα ότι είναι μπροστά οι ίδιοι αλλά εκτιμά ότι οι κάλπες θα τους διαψεύσουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η Σμύρνη στο CHP

Στη Σμύρνη φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς μπροστά με διαφορά είναι ο υποψήφιος της συμμαχίας των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Τουντς Σογιέρ και έτσι η Σμύρνη, γνωστή και ως κάστρο του CHP, παραμένει στα χέρια της αντιπολίτευσης. Την Αττάλεια φαίνεται να την κερδίζει και αυτή τη φορά η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ με την υποψηφιότητα του Μεντερές Τουρέλ, παρόλο που παλαιότερα ήταν δήμος που τον κέρδιζε το CHP. Την Κόνια, το Ερζουρούμ, το Γκαζιάντεπ, τη Μαλάτια, την Καισάρεια την κερδίζει με διαφορά η Συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ στους δήμους Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν και Βαν μπροστά είναι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP σύμφωνα με την εταιρεία Piar. Η ίδια εταιρεία αναφέρει ότι στον δήμο Καρς υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων του φιλοκουρδικού κόμματος, της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ και της συμμαχίας του CHP-Καλού Κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ