Χάος στη Βρετανία: Καταψηφίστηκε η συμφωνία του Brexit

Χάος στη Βρετανία: Καταψηφίστηκε η συμφωνία του Brexit

Η καταψήφιση της συμφωνίας ακολουθεί τη νομική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ

Τις επόμενες ημέρες οι Βρετανοί νομοθέτες θα ψηφίσουν εάν θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή αν θα επιχειρήσουν να αναβάλουν τις διαδικασίες για το «διαζύγιο», που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου. Η Τερέζα Μέι ήλπιζε να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» σήμερα, καθώς η παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία κρίνεται πλέον αβέβαιη.

Τερέζα Μέι: Νιώθω βαθιά λύπη

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα, η πρωθυπουργός σημείωσε πως νιώθει «βαθιά λύπη» σχετικά με την απόφαση των βουλευτών, που οδηγεί το Brexit σε αχαρτογράφητα νερά.

Διαβάστε επίσης: Brexit «ώρα μηδέν»: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Με τρεμάμενη φωνή, είπε πως στηρίζει απολύτως το κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών και επανέλαβε πως δεν θέλει μία άτακτη έξοδο από την Ε.Ε.

«Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε είναι η καλύτερη και – πραγματικά – η μόνη διαθέσιμη», δήλωσε.

«Το να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία είναι μεγάλο πρόβλημα για τον βρετανικό και ευρωπαϊκό νόμο».

Δείτε την επεισοδιακή συνεδρίαση:

 

Brexit: Η Βρετανία οδεύει σε «άτακτη» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση είναι η 29η Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr