Απόψε η ψηφοφορία για αναβολή του Brexit

Απόψε η ψηφοφορία για αναβολή του Brexit

Στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων

Νέα ψηφοφορία, αυτή τη φορά για την αναβολή του Brexit, διεξάγεται το βράδυ (5μμ τοπική ώρα) στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κυβερνητική πρόταση που έχει κατατεθεί προς ψήφιση καλεί το σώμα να συμφωνήσει με την υποβολή αιτήματος προς την ΕΕ για μία παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Διαβάστε επίσης: Πολιτικό χάος στη Βρετανία - Τα σενάρια της επόμενης μέρας (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Προσθέτει, ωστόσο, τα εξής:

- αν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit που έχει συναφθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ μέχρι την προσεχή Τετάρτη 20 Μαρτίου, τότε η πρωθυπουργός Μέι θα επιδιώξει μία παράταση του Άρθρου 50 έως την 30ή Ιουνίου 2019, δηλαδή έως τις παραμονές της έναρξης της θητείας του νέου ευρωκοινοβουλίου
- αν η Βουλή δεν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, τότε θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου να απαιτήσει «μία ξεκάθαρη επιδίωξη» για να παραχωρήσει μία παράταση, τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Από το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης συνάγεται ότι η κα Μέι θα επαναφέρει εντός των ημερών προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit, η οποία σε δύο εκδοχές της έχει απορριφθεί εμφατικά και στις δύο ψηφοφορίες στις οποίες τέθηκε.

Στην πρώτη περίπτωση, της έγκρισης της συμφωνίας, η κα Μέι εξήγησε ότι η παράταση θα χρειαστεί για να περάσει η συνοδευτική νομοθεσία. Θα πρόκειται για «σύντομη τεχνική παράταση», είπε η πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη περίπτωση, νέας καταψήφισης της συμφωνίας, η κα Μέι αλλά και το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης επισημαίνουν ότι η παράταση μάλλον θα είναι πέραν της 30ής Ιουνίου και επομένως θα απαιτηθεί συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Θέτοντας το δίλημμα μεταξύ έγκρισης της συμφωνίας της και ενδεχομένως μεγάλης παράτασης του Brexit με πιθανή αλλαγή στρατηγικής, η κα Μέι εντείνει την πίεση επί των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα της. Ήδη κατά τ’ άλλα ένθερμοι υποστηρικτές του σκληρού Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και η ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) με δηλώσεις τους εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αποδεχθούν τελικά τη συμφωνία της κ. Μέι.

Σε μια προσπάθεια να ωθηθούν λίγο περισσότερο προς την υπερψήφιση της συμφωνίας, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ φέρεται να εξετάζει ανανεωμένη γνωμοδότηση που θα καθησυχάζει λίγο περισσότερο τις ανησυχίες αυτών των ευρωσκεπτικιστών για την πιθανότητα επ’ αόριστον παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ομάδες βουλευτών αναμένεται να επιχειρήσουν να πάρουν κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της βρετανικής στρατηγικής με την υποβολή τροπολογιών στην κυβερνητική πρόταση για την αποψινή ψηφοφορία.

Η τροπολογία που εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε την ευρύτερη διακομματική στήριξη αφορά τη διενέργεια «ενδεικτικών ψηφοφοριών» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit. Σκοπός αυτών θα είναι να προκύψει ποιο εναλλακτικό σχέδιο έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Κατά ορισμένους αναλυτές ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να είναι μια μορφή «μαλακού» Brexit με κάποιου είδους τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ