Διώξεις για τη «Ματωμένη Κυριακή» στη Βρετανία 47 χρόνια μετά

Διώξεις για τη «Ματωμένη Κυριακή» στη Βρετανία 47 χρόνια μετά

Η 12ετής έρευνα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι τα θύματα ήταν οπλισμένα

Ποινική δίωξη για τη δολοφονία δύο διαδηλωτών και την απόπειρα δολοφονίας ακόμα τεσσάρων κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «Ματωμένης Κυριακής» στο Λόντοντερι το 1972, θα ασκηθεί σε βάρος Βρετανού πρώην στρατιώτη.

Η ανακοίνωση της βορειοϊρλανδικής εισαγγελίας αφορά βετεράνο αλεξιπτωτιστή του βρετανικού στρατού, ο οποίος είναι γνωστός απλώς ως «στρατιώτης F». Δε στοιχειοθετήθηκε ενοχή για ακόμα 16 στρατιώτες που τελούσαν υπό διερεύνηση.

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες η διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας

Η συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένη υπόθεση αφορά τις ενέργειες του βρετανικού στρατού στις 30 Ιανουαρίου του 1972, την περίοδο των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά συμμετεχόντων σε απαγορευμένη από τις αρχές πορεία για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Συνολικά 13 καθολικοί ρεπουμπλικανοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.

Το 2010 δημόσια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης υπό το λόρδο Σάβιλ, η οποία είχε διαταχθεί από τον Τόνι Μπλερ το 1998, κατέληξε στο πόρισμα ότι οι θάνατοι ήταν «αδικαιολόγητοι και μη δικαιολογήσιμοι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η 12ετής έρευνα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι τα θύματα ήταν οπλισμένα.

Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απολογηθεί από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα της εισαγγελίας κατά βετεράνων στρατιωτών έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και έχει διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέρι οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ικανοποιημένη από τη δίωξη, αλλά και απογοητευμένοι που αφορά μόνον έναν από τους πρώην στρατιώτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ