«Οχι» και σε «τροπολογία Μπεν» που θα έδινε στους βουλευτές τον έλεγχο του Brexit

«Οχι» και σε «τροπολογία Μπεν» που θα έδινε στους βουλευτές τον έλεγχο του Brexit

4 τροποποιήσεις στην σημερινή ψηφοφορία

Καταψηφίστηκε με διαφορά μόλις δύο ψήφων από τους Βρετανούς βουλευτές τροπολογία που είχε κατατεθεί στο όνομα του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να επιβάλει στη βρετανική κυβέρνηση συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα επί εναλλακτικών προσεγγίσεων του Brexit.

Η ομάδα βουλευτών που στήριξε την τροπολογία σκόπευε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί όλων των σεναρίων του Brexit, ώστε να διαπιστωθεί τι επιθυμεί η πλειοψηφία της Βουλής.

Η προτίμηση των βουλευτών αυτών είναι ένα «μαλακό» Brexit που θα βασίζεται σε μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Η τροπολογία αποδεχόταν παράλληλα την πρόταση της κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος στις Βρυξέλλες για παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Παρά την ευρεία διακομματική στήριξη, η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 314 έναντι 312, μετά την επιβολή αυστηρότατης κομματικής γραμμής από την Πρωθυπουργό Μέι προς τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Σε περίπτωση που η τροπολογία περνούσε, η κ. Μέι φέρεται να είχε δώσει εντολή στους βουλευτές της να καταψηφίσουν την τροποποιημένη κυβερνητική πρόταση στο τέλος της διαδικασίας, στην ουσία δηλαδή να ψηφίσουν κατά της αναβολής του Brexit.

Νωρίτερα οι βουλευτές είχαν καταψηφίσει με μόλις τρεις ψήφους διαφορά τροπολογία επί της τροπολογίας Μπεν που όριζε ότι η αναβολή του Brexit θα έπρεπε να διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

Προηγουμένως:

Κατά της τροπολογίας της ανεξάρτητης βουλευτή, Σάρα Γουόλαστον, για διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος μετά από την εξασφάλιση αναβολής του Brexit τάχθηκαν οι Βρετανοί βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία της βραδιάς στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 334 κατά έναντι 85 υπέρ.

Το Εργατικό Κόμμα, που επέλεξε την αποχή ως επίσημη θέση, αλλά και οι βασικές εκστρατείες υπέρ της λεγόμενης «Λαϊκής Ψήφου» είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι προτιμούν να διεκδικήσουν το νέο δημοψήφισμα αφού πρώτα εξασφαλιστεί η παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Νωρίτερα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της παράτασης του άρθρου 50, μετά την απόρριψη ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στην χθεσινή διαδικασία.

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. έως τις 20 Μαρτίου.

O βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε: «Oπως ανέφερε η πρωθυπουργός, η ΕΕ θα συμφωνήσει σε σύντομη παράταση εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία και χρειαζόμαστε απλώς χρόνο για να νομοθετήσουμε . Αν δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, είναι αρκετά πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιμείνει ώστε να μας δοθεί μεγαλύτερη παράταση».

4 τροποποιήσεις στην σημερινή ψηφοφορία

Τέσσερις τροποποιήσεις επί της σημερινής πρότασης για παράταση της διαδικασίας του Brexit, τίθενται προς ψηφοφορία:

Η πρώτη αφορά στην παράταση του άρθρου 50, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ. Την τροποποίηση αυτή κατέθεσε η πρώην βουλευτής των Torries, που πλέον ανήκει στην ομάδα των ανεξάρτητων, Σάρα Γουόλαστον. Αν και μερίδα των βουλευτών των Εργατικών εμφανίζεται να διάκειται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, εν τούτοις, σύμφωνα με διαρροές, η κομματική γραμμή επιβάλει αποχή από την ψήφιση της συγκεκριμένης τροποποίησης.

Η δεύτερη τροποποίηση αφορά στην διεξαγωγή συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη ούτως ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την διαδικασία του Brexit. Η τροποποίηση αυτή συνυπογράφεται από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Η τρίτη τροποποίηση κατατέθηκε από το κόμμα των Εργατικών και σύμφωνα με αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει στο κοινοβούλιο "αρκετό χρόνο ώστε να βρεθεί μία πλειοψηφία που θα προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα του Brexit".

H τέταρτη τροποποίηση δίνει στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου την εξουσία να μπλοκάρει μία νέα ψηφοφορία επί της πρότασης της Τερέζα Μέι, η οποία έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές.

Τουσκ: Πιθανή μια μακρά παράταση του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί και να δώσουν στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit, εάν το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να συζητήσουν το Brexit στις 21-22 Μαρτίου. Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει να είναι ανοικτοί σε αυτή την επιλογή, στις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες πριν τη σύνοδο.

 
ΠΗΓΗ: euronews.gr