Τραγωδία στην Αιθιοπία: Το τελευταίο μήνυμα του πιλότου λίγο πριν την μοιραία πτώση

Τραγωδία στην Αιθιοπία: Το τελευταίο μήνυμα του πιλότου λίγο πριν την μοιραία πτώση

Ένα τελευταίο μήνυμα πρόλαβε να στείλει στον πύργο ελέγχου ο πιλότος

Ένα τελευταίο μήνυμα πρόλαβε να στείλει στον πύργο ελέγχου ο πιλότος του μοιραίου Boeing 737 Max 8 των Αιθιοπικών Αερογραμμών λίγες στιγμές πριν την τραγωδία στην Αιθιοπία.

Ο Yared Getachew είχε μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα με προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυα την περασμένη Κυριακή, όταν ζήτησε «με πανικοβλημένη φωνή» την άδεια να γυρίσει πίσω, ενώ η ταχύτητα του αεροπλάνου επιταχυνόταν αφύσικα, αποκάλυψαν οι New York Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία: Ο Τραμπ «καθηλώνει» τα Boeing 737 Max

Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της Ethiopian Airlines,  Yared Getachew (Φωτογραφία: NTV Kenya)

 

"Break, break", «αίτημα επιστροφής», έλεγε ο πιλότος στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ προσπαθούσε να αποφύγει δύο άλλες πτήσεις που προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα στοιχεία πηγής που είχε πρόσβαση στις επαφές ανάμεσα στο πλήρωμα του αεροπλάνου και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η έκφραση "break, break" χρησιμοποιείται για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα μήνυμα και σημαίνει ότι το πλήρωμα αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία οι πιλότοι δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν. «Αίτημα καθοδήγησης για προσγείωση», προσθέτει ο κυβερνήτης του αεροπλάνου.

Λεπτομέρειες του τελευταίου του μηνύματος πριν το αεροπορικό δυστύχημα με τους 157 νεκρούς, αποκάλυψε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ethiopian Airlines, Τεβόλντε Γκεμπρεμαριάμ μιλώντας στο CNN.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες στον πύργο ελέγχου ο πιλότος κατέγραψε προβλήματα στον έλεγχο πτήσης, άρα αντιμετώπιζε δυσκολίες με τον έλεγχο πτήσης του αεροσκάφους. Ζήτησε να επιστρέψει στη βάση και του δόθηκε η άδεια. Αυτό έγινε στις 08:44 π,μ., την ίδια ώρα που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος από το ραντάρ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφής ποια ήταν τα προβλήματα που ανέφερε ο έμπειρος πιλότος, με τις πάνω από 8.000 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του.

189 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Γκεμπρεμαριάμ υπογράμμισε ότι όλο το προσωπικό της εταιρείας είχε περάσει από νέα εκπαίδευση μετά τη συντριβή ενός ίδιου μοντέλου αεροσκάφους της Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

«Το γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες εφιστούν επίσης την προσοχή για το αεροσκάφος δείχνει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο δυστυχημάτων. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αναφορικά με το αεροπλάνο».

 

Πηγή: iefimerida.gr