Πάπας Φραγκίσκος: Η φράση του Αλέξη Τσίπρα που αξίζει βραβείο Νόμπελ

Πάπας Φραγκίσκος: Η φράση του Αλέξη Τσίπρα που αξίζει βραβείο Νόμπελ

«Η φράση αυτή αξίζει το βραβείο Νόμπελ»

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος καθώς κατά τη διάρκεια πτήσης του και μιλώντας για τους μετανάστες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι του αξίζει το βραβείο Νόμπελ για τη στάση του απέναντι στη μετανάστευση.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Κάποτε μίλησα με έναν πρωθυπουργό, έναν άνδρα που σέβομαι, θα σας πω το όνομα… Με τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας γι’ αυτό (μετανάστευση) και για τις συμφωνίες, ώστε να παρεμποδισθούν να μπουν στη χώρα μου εξήγησε τις δυσκολίες. Αλλά στο τέλος, μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: «τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται πριν από τις διεθνείς συμφωνίες», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Η φράση αυτή αξίζει το βραβείο Νόμπελ», πρόσθεσε.

Σημειώνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Πάπα στο Βατικανό το 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας είχε πει τότε πως ανάμεσα στα θέματα που είχαν συζητήσει ήταν και το μεταναστευτικό, μιλώντας για «ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που γεννά ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα».

Η επόμενη συνάντηση τους ήταν το 2016, όταν ο Ποντίφικας είχε έρθει στην Ελλάδα και μετέβη στη Μυτιλήνη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειας στο προσφυγικό ζήτημα.

Η τελευταία συνάντησή τους ήταν το 2017, όταν ο Πάπας είχε δεχθεί στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας όλους τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ, με την ευκαιρία την παρουσίας τους στην «αιώνια πόλη» για τα 60 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ρώμης και είχε με όλους σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες.