Βρετανία: Πέρασε με μία ψήφο διαφορά, το νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία

Βρετανία: Πέρασε με μία ψήφο διαφορά, το νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία

Τα δύο κόμματα χαρακτήρισαν τη χθεσινή πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών «εποικοδομητική».

Συνέχεια θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη στις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνώντων Συντηρητικών και των Εργατικών της αντιπολίτευσης στη Βρετανία με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση στο αδιέξοδο του Brexit.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια της Πέμπτης και θα διεξαχθούν μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων που απαρτίζονται από κορυφαία στελέχη αμφοτέρων των κομμάτων, όπως τα επέλεξαν χθες η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Διαβάστε επίσης: «Εποικοδομητική» η πρώτη επαφή Μέι-Κόρμπιν

Σε επίσημες ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα χαρακτήρισαν τη χθεσινή πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών «εποικοδομητική».

Μιλώντας αργότερα τη νύχτα σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι δεν είδε «όση αλλαγή ανέμενε» από την Πρωθυπουργό. Έκανε πάντως λόγο για «χρήσιμη αν και μη καταληκτική» συζήτηση.

Ο ηγέτης των Εργατικών ανέφερε επίσης ότι έθιξε την «επιλογή» της διεξαγωγής ενός επιβεβαιωτικού της τελικής συμφωνίας δημοψηφίσματος «ώστε να αποφευχθεί είτε το no deal είτε μία κακή συμφωνία».

Είπε στην Πρωθυπουργό ότι είναι η επίσημη πολιτική του κόμματός του, όπως καθορίστηκε στο περσινό συνέδριο των Εργατικών. Η Πρωθυπουργός δε συμφώνησε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Η διατύπωση του κ. Κόρμπιν, πάντως, χαρακτηρίστηκε υποτονική από τους πολλούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το βράδυ της Τετάρτης.

Σε επιστολή της προς τους βουλευτές, μάλιστα, επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους, η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι ξεκαθάρισε ότι το κόμμα πρέπει «να επιμείνει» στη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος, ειδάλλως θα παραβιαστεί η απόφαση του κομματικού συνεδρίου.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον μιλώντας στο τηλεοπτικό ITV.

Αντίθετα ο Γραμματέας του κόμματος Ίαν Λάβερι είπε ότι μία «λαϊκή ψήφος» θα «τελείωνε» το Εργατικό Κόμμα.

Ανάλογη εικόνα διαίρεσης επικρατεί και στο Συντηρητικό Κόμμα. Μετά από τις παραιτήσεις δύο Υφυπουργών από την Κυβέρνηση ήρθε το αίτημα ορισμένων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να διεξαχθεί ενδεικτική εσωκομματική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί πόσοι βουλευτές έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της πρωθυπουργού.

Πολλές αντιδράσεις από Brexiteers προκάλεσε επίσης η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ στο BBC το βράδυ της Τετάρτης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μία τελωνειακή ένωση αν αυτό είναι το τίμημα της εξόδου από την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η συζήτηση μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων πιστεύεται ότι όντως επικεντρώνεται γύρω από κάποιου είδους τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ότι η Πρωθυπουργός Μέι θέλει να δει τη διαδικασία επικύρωσης μιας συμφωνίας να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.

Χθες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν η Βρετανία θέλει μία νέα μικρής διάρκειας παράταση, χωρίς συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να έχει υπάρξει επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης έως τις 12 Απριλίου.

Η 12η τρέχοντος μήνα είναι αυτή τη στιγμή η ημερομηνία του Brexit, όπως και η νομική διορία για να αποφασιστεί η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τοπική ώρα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την Κυβέρνηση να ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50 από την ΕΕ αν δεν έχει επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Απριλίου. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μία ψήφο διαφορά, 313 υπέρ και 312 κατά.

Οι βουλευτές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχουν και δικαίωμα ψήφου επί της προτεινόμενης από την Πρωθυπουργό και την ΕΕ ημερομηνία λήξης της νέας παράτασης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία. Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από διακομματική ομάδα βουλευτών, στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής επανάστασης» που έχουν προκαλέσει αναλαμβάνοντας τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης κάποιες συγκεκριμένες ημέρες.

Πλέον το νομοσχέδιο αναπέμπεται προς συζήτηση σήμερα στη Βουλή των Λόρδων, όπου εκτιμάται ότι επίσης θα εγκριθεί. Στόχος των βουλευτών είναι ο νόμος να ισχύσει πριν από τις 12 Απριλίου, κάτι που απαιτεί πρωτοφανή υπερκατεπείγουσα διαδικασία.

Μέσα στην ημέρα, εξάλλου, απορρίφθηκε άλλη πρόταση της ίδιας ομάδας βουλευτών για διεξαγωγή τρίτου γύρου ενδεικτικών ψηφοφοριών επί επιλογών του Brexit την προσεχή Δευτέρα.

Σε μια ένδειξη του πόσο διαιρεμένο είναι το σώμα, από την ψηφοφορία προέκυψε ισοπαλία (310-310), με την καθοριστική ψήφο να δίνεται στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Εκείνος δικαιολόγησε την αρνητική ψήφο του λέγοντας ότι οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε ισοπαλία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία ήταν το 1993, σε διαδικασία επί της συνθήκης του Μάαστρι

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ