Πέρασε νόμος που αποτρέπει το άτακτο Brexit στις 12 Απριλίου

Πέρασε νόμος που αποτρέπει το άτακτο Brexit στις 12 Απριλίου

Σκοπός των βουλευτών ήταν ακριβώς να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία

Υπερψηφίστηκε αργά τη νύχτα από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο που υποχρεώνει την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου

Το νομοσχέδιο είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα από διακομματική ομάδα βουλευτών, παρά την αντίθεση της κυβέρνηση.

Πέρασε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων με υπερκατεπείγουσα διαδικασία συνολικά μόλις τριών ημερών.

Η κα Μέι έχει ζητήσει ήδη νέα αναβολή του Brexit από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ο νέος νόμος αποτελεί εγγύηση ότι η Βρετανία δεν θα φύγει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ την προσεχή Παρασκευή - εκτός αν την υποχρεώσουν οι Ευρωπαίοι. Σκοπός των βουλευτών ήταν ακριβώς να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο, η Πρωθυπουργός θα υποβάλει εντός της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση για τη διάρκεια της νέας παράτασης. Οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα να επιχειρήσουν να αλλάξουν αυτή τη διάρκεια. 

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μέι με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ζητήσει να οριστεί ως νέα ημερομηνία του Brexit η 30ή Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τροπολογία από τη Βουλή των Λόρδων που προβλέπει ότι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν άλλης διάρκειας παράταση από αυτή που θα ζητήσει η Πρωθυπουργός, η κα Μέι δεν θα είναι υποχρεωμένη να επανέλθει στη Βουλή για νέα έγκριση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέβαλε νομοθέτημα που ορίζει την 23η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ευρωεκλογές δεν είναι αναπόφευκτες εφόσον προκύψει συμφωνία για το Brexit νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση έλαβε αυτό το νομικό βήμα ως όφειλε με τη χώρα να είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης για ένα κοινό σχέδιο για το Brexit, συνεχίστηκαν σε «τεχνικό» επίπεδο τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν και την Τρίτη.

Ωστόσο, τόσο ο ηγέτης των Εργατικών όσο και ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ είπαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ότι η Πρωθυπουργός Μέι δεν έχει μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της, που αποκλείουν μια τελωνειακή ένωση την οποία επιδιώκουν οι Εργατικοί.

Το απόγευμα της Δευτέρας, εξάλλου, ομάδα Συντηρητικών βουλευτών επισκέφθηκε την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, της είπαν ότι το κόμμα έχει χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της μετά την απόφαση να συνομιλήσει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και ως εκ τούτου πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

«Εσύ είσαι το πρόβλημα», φέρεται να της είπε η 14μελής αντιπροσωπεία των Συντηρητικών βουλευτών.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ