Μέι και Μέρκελ συμφώνησαν στη σημασία του ομαλού Brexit

Μέι και Μέρκελ συμφώνησαν στη σημασία του ομαλού Brexit

H Μέι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στη σημασία συντεταγμένης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το βρετανικό αίτημα για παράταση του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου με δικαίωμα νωρίτερης εξόδου από την ΕΕ εφόσον επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit.

Διαβάστε επίσης: Στο Παρίσι η Μέι μετά το Βερολίνο

«Η Πρωθυπουργός σκιαγράφησε τα βήματα που παίρνει η Κυβέρνηση για να φέρει σε επιτυχή κατάληξη τη διαδικασία του Brexit και ενημέρωσε την Καγκελάριο Μέρκελ για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Η κ. Μέι θα γίνει επίσης δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Λίγο πριν την άφιξή της στη γαλλική πρωτεύουσα, εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι παράταση του Άρθρου 50 διάρκειας ενός χρόνου θεωρείται πολύ μεγάλη για τη Γαλλία.

Η παράταση έως τα τέλη του έτους περιγράφεται από τους Βρετανούς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ως το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή πριν από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση των 27 ηγετών των χωρών-μελών, η κ. Μέι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα.

Πίσω στο Λονδίνο οι συνομιλίες Κυβέρνησης και Εργατικών για ένα νέο σχέδιο στο Brexit άρχισαν ξανά νωρίτερα το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσουν έως αργά. Επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων σήμερα είναι ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η αντιπροσωπεία των Εργατικών δήλωσε ότι αναμένει να δει μια νέα πρόταση από την Κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει στο επίκεντρο των επιδιώξεών του μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Παράλληλα, στη Βουλή των Κοινοτήτων διεξάγεται η συζήτηση επί της πρότασης της Κυβέρνησης για παράταση του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα συναινούσαν σε οποιαδήποτε «λογική» παράταση και πέρα από την 30ή Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ