Το Κογκρέσο του ΣτΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την λαϊκή βούληση στις τοπικές εκλογές

Το Κογκρέσο του ΣτΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την λαϊκή βούληση στις τοπικές εκλογές

Καλεί παράλληλα τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες

Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή καταγράφηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της 31 Μαρτίου, ενώ καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί; Όλη η αλήθεια! (Ηχητικό

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου του ΣτΕ Anders Knape, αναφερόμενος στο θέμα του μη διορισμού δημάρχων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, παρά την εκλογική τους επικράτηση, λέει ότι «οι δημοκρατικές επιλογές και η βούληση του λαού, που είναι κυρίαρχος σε κάθε κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές». Ο σεβασμός της βούλησης των ψηφοφόρων έχει απόλυτη προτεραιότητα σε δημοκρατικά συστήματα, συμπληρώνει.

Καλεί παράλληλα τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, μέσα από τις οποίες θα διαφανούν τα τελικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, το συντομότερο δυνατό, ενώ ζητά ευρύτερα να γίνει σεβαστή η απόφαση των ψηφοφόρων. Οι τοπικοί άρχοντες που εκλέχθηκαν την 31η Μαρτίου θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ελευθέρα, στη βάση των αρχών του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κογκρέσου, λέει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Αυτό συνεπάγεται ότι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι θα έχουν στη διάθεσή τους τους απαραίτητους πόρους και δίκαιες συνθήκες, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόμματος από το οποίο προέρχονται, καταλήγει ο κ. Knape.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ