Πρωτομαγιά: Η γιορτή των εργαζομένων - Πότε καθιερώθηκε

Πρωτομαγιά: Η γιορτή των εργαζομένων - Πότε καθιερώθηκε

Λίγοι γνωρίζουν πραγματικά την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ημέρας

Της Κυπριάνας Σταύρου

Γνωστή ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή του διεθνούς εργατικού κινήματος. Καταρχάς, η Πρωτομαγιά κηρύχθηκε εθνική αργία σε περισσότερες από 80 χώρες και γιορτάζεται ανεπίσημα σε πολλές άλλες. Η Πρωτομαγιά είναι επίσης η ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ»

Διαβάστε επίσης: Οι μισθοί και τα επιδόματα των Ευρωβουλευτών

Ανα τον κόσμο γίνονται διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης και την διεκδίκηση καλύτερων συνθήκες εργασίας.

Image result for πρωτομαγια αγωνες σικαγο

Λίγοι όμως γνωρίζουν πραγματικά την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ημέρας.

 Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πότε και πως καθιερώθηκε

Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886.

Τα αιματηρά γεγονότα στο Σικάγο

Στις ΗΠΑ, τα εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο. Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσοην το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Image result for πρωτομαγια αγωνες σικαγο

Στις απεργίες συμμετείχαν τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα ενώ μόνο στο Σικάγο που ήταν η πιο μαχητική πορεία, συμμετείχαν 90.000 ανθρώποι.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία.

Στο περιστατικό σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες από την έκρηξη και από συγκρούσεις με την Αστυνομία που έγιναν μετά την έκρηξη του δυναμίτη.

Το εργατικό κίνημα στην Κύπρο

Στην Κύπρο, το εργατικό κίνημα για τα δικαιώματα των εργατών ξεκίνησε με την εμφάνιση των κουμουνιστών διανοούμενων το 1920 και την ίδρυση του Εργατικόυ Κόμματος το 1922.

Απεργίες ξεκίνησαν το 1923 και το 1925 στα μεταλλεία της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων ενώ οι εργάτες στον Αμίαντο το 1927 κατάφεραν μείωση των ωρών εργασίας τους από δέκα σε εννιά τη μέρα.

Image result for πρωτομαγια αγωνες κυπροσ

Η μεγαλύτερη απεργία όμως έγινε στον Αμίαντο το 1929 και συμμετείχαν 5000-6000 εργατές, για αύξηση των μεροκαμάτων και την ελευθερία τους να αγοράζουν το ψωμί τους από όπου ήθελαν και το ακριβό ψωμί της εταιρίας.

Η απεργία καταστάληκε από την Αποικιακή Αστυνομία και πολλοί εργάτες φυλακίστηκαν, άλλοι πλήρωσαν πρόστιμα και άλλοι εξορίστηκαν από την περιοχή.

Η επίσημη πρωτομαγιά στην Κύπρο

Το 1925 οι εργάτες της Κύπρου προχώρησαν στη δημιουργία Εργατικού Κέντρου στη Λεμεσό. Εκεί θα συστεγάζονταν οι συντεχνίες, για τον συντονισμό της δράσης τους. Επηρεασμένοι από τη διεθνές εργατική επανασταση υιοθέτησαν και το σφυρί ως το σύμβολό τους. Από τότε ξεκίνησε να γιορτάζεται και η Πρωτομαγιά στην Κύπρο.

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι ξεκίνησαν διαμαρτυρία ζητώντας οχτάωρο, Κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Image result for πρωτομαγια αγωνες ελλαδα

Επίσης, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση από άλλα εργοστάσια. Έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από πυροβολισμούς.

Ποιές χώρες δε γιορτάζουν την Πρωτομαγιά και ποιες γιορτάζουν σε διαφορετική μέρα

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε 107 χώρες του κόσμου. Η Ολλανδία, το Ισραήλ και οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου δεν διαθέτουν μια ημέρα γιορτής για την εργασία και τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα γιορτάζει την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου και το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου ,η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Καναδάς, τιμούν την ημέρα αυτή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Πρωτομαγιά: H γιορτή των λουλουδιών

Image result for πρωτομαγια γιορτη λουλουδιων

Η πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη και σαν γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης. Στην αρχαία Ελλάδα, τα Ανθεστήρια, ήταν η γιορτή των λουλουδιών και η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.