Τη θέση του για το δεύτερο δημοψήφισμα του Brexit καθορίζει το Εργατικό Κόμμα

Τη θέση του για το δεύτερο δημοψήφισμα του Brexit καθορίζει το Εργατικό Κόμμα

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αποφεύγει να καταστήσει το νέο δημοψήφισμα προτεραιότητα του κόμματος

Το κατά πόσο οι Εργατικοί της βρετανικής αντιπολίτευσης θα συμπεριλάβουν στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές την υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το  Brexit, θα αποφασίσει σήμερα η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αποφεύγει να καταστήσει το νέο δημοψήφισμα προτεραιότητα του κόμματος, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών του που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Δεν θέλουν συμμαχία Σάντσεθ - Podemos οι οικονομικές ελίτ της χώρας

Συνολικά 118 βουλευτές και ευρωβουλευτές των Εργατικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή ηγέτη Τομ Γουάτσον, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αίτημα υπέρ της υιοθέτησης του δεύτερου δημοψηφίσματος ως επίσημης πολιτικής του κόμματος.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής ακολουθεί τη δημοσίευση ενός πρώτου φυλλαδίου του κόμματος για τις ευρωεκλογές στο οποίο δε γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες, το πιθανότερο αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου του Εργατικού Κόμματος είναι να υιοθετηθεί μία διατύπωση που θα στηρίζει ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση ενός σχετικά «σκληρού» Brexit με βάση τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που η χώρα οδηγείται προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Αναμένεται, ωστόσο, να μην υπάρξει δέσμευση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που επιτευχθεί μία συμφωνία για Brexit στα πρότυπα των θέσεων του Εργατικού Κόμματος, δηλαδή με μία τελωνειακή ένωση με τους ΕΕ, με στενή σχέση με την ενιαία αγορά και με προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ