Ξεκίνησε η παρασκηνιακή διαβούλευση για την κάλυψη των πέντε κορυφαίων θέσεων των θεσμών της ΕΕ

Ξεκίνησε η παρασκηνιακή διαβούλευση για την κάλυψη των πέντε κορυφαίων θέσεων των θεσμών της ΕΕ

Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τα ονόματα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexti Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν και των Γεν Βάιντμαν, Όλι Ρεν, Μπενουά Κερέ και Κριστίν Λαγκάρντ για την Προεδρία της ΕΚΤ αναφέρονται μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δείπνου των 28 στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Η μάχη για την διαδοχή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν - Ποιος έχει προβάδισμα

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Γαλλία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συμφωνία με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και τις περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες, επιθυμεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν.

Η γαλλική πλευρά και οι σύμμαχοί της αντιτείνουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει τη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ. Σε παρασκηνιακό επίπεδο η γερμανική πλευρά φέρεται να προτείνει για αυτή τη θέση τον Γεν Βάιντμαν, ο οποίος όμως δεν έχει καμία υποστήριξη από τις χώρες του Νότου και συγκεκριμένα από την Ιταλία και την Πορτογαλία, εξαιτίας της αντίθεσής του, αρχικά, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η δεύτερη συμβιβαστική αντιπρόταση έχει να κάνει με το όνομα του Όλι Ρεν για την ίδια θέση, ο οποίος συγκεντρώνει θετικές γνώμες στη Γερμανία και ταυτόχρονα προέρχεται από το χώρο των Φιλελευθέρων και άρα συμπαρασύρει και τη συμφωνία Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και της ομάδας του ALDE, που βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη της Κυριακής. Στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Γαλλία θα διεκδικήσει η ίδια το πόστο της ΕΚΤ, με τον κεντρικό τραπεζίτη Μπενουά Κερέ, ενώ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ακούγεται και για την Κομισιόν.

Στην περίπτωση αυτή η Άγκελα Μέκρελ θα απαιτήσει τη θέση της Κομισιόν για τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Τον Βέμπερ ωστόσο δεν υποστηρίζουν τουλάχιστον Ουγγαρία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Η εκλογή απαιτεί 75% των κρατών της ΕΕ και 65% του πληθυσμού. Η υποψηφιότητα Φρανς Τίμερμανς, αντιθέτως, συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις των χωρών του Βίζεγκραντ. Η υποψηφιότητα της Μαγκρέτ Βέσταγκερ συνεχίζει και υφίσταται.

Για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα της Προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαϊσκάιτε, του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούττελ, μεταξύ άλλων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το 2014 η υποστήριξη του Κοινοβουλίου επί της διαδικασίας των "επικεφαλής υποψηφίων" δεν είναι τόσο ισχυρή, μετά και την ενεργή διαφοροποίηση του Γκι Βέρχοβσταντ και των Φιλελευθέρων. Σε κάθε περίπτωση οι διπλωμάτες που ενημέρωσαν τον Τύπο εκτιμούν πως βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο της διαδικασίας και όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες.

Πηγή: ΚΥΠΕ