Τι ισχύει πραγματικά για τον άνδρα «που βρέθηκε ετοιμοθάνατος στη φωλιά μιας αρκούδας»;

Τι ισχύει πραγματικά για τον άνδρα «που βρέθηκε ετοιμοθάνατος στη φωλιά μιας αρκούδας»;

Πότε και πού πρωτοεμφανίστηκε το φρικιαστικό υλικό με τον αποστεωμένο άνδρα που δήθεν επιβίωσε επί 30 μέρες ενός φωλιά ενός άγριου ζώου

Πριν από μερικές μέρες, η είδηση για έναν άνδρα που βρέθηκε αποστεωμένος και ετοιμοθάνατος μέσα στη φωλιά μιας αρκούδας στην Τουβά της Σιβηρίας, έκανε τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ συνοδευόμενη από φρικιαστικές φωτογραφίες και βίντεο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών ρωσικών και βρετανικών ΜΜΕ, o άνδρας που εμφανιζόταν στο επίμαχο υλικό και έμοιαζε με «μούμια» λεγόταν Αλεξάντερ, και είχε ανακαλυφθεί πρόσφατα από κάποιους κυνηγούς στη φωλιά όπου τον είχε μεταφέρει το ίδιο το άγριο ζώο, με βαριά τραυματισμένη την πλάτη του, για να τον «φάει» σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο άνδρας υποτίθεται ότι επιβίωσε τόσες μέρες πίνοντας τα ούρα του, ενώ το γεγονός ότι είχε χτυπήσει στην πλάτη του τον εμπόδιζε να αποδράσει από τη «φυλακή» του.

Η ιστορία του «Αλεξάντερ» έγινε viral, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων αναγνωστών ανά τον κόσμο, που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για αυτό το υποτιθέμενο «θαύμα» της ανθρώπινης δύναμης και βούλησης για ζωή. Όπως φαίνεται όπως, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για μια υπόθεση fake news που ξεγέλασε ακόμα και μεγάλους ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Όπως μεταδίδουν το τελευταίο 24ωρο αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι καμία επίσημη αρχή της Τουβά, κανένα νοσοκομείο στην περιοχή και κανένας κρατικός φορέας δεν επιβεβαιώνει την ιστορία του «Αλεξάντερ» καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για παραπλανητική είδηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το στόρι για τον «άνθρωπο μούμια» που «επιβίωσε έναν μήνα στη φωλιά αρκούδας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ρωσικό site EADdaily, που όπως φαίνεται δεν πραγματοποίησε επαρκή έλεγχο για την εγκυρότητα των πηγών του.

Συντάκτης του site είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι είχε λάβει το βίντεο και τις φωτογραφίες από μια τοπική πηγή, που με τη σειρά της το είχε προμηθευτεί «από φίλους κυνηγούς μέσω των social media». Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της είδησης, το EADdaily περίμενε ακόμα από την πηγή να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Μια πτυχή που κάνει την ιστορία του «Αλεξάντερ» ιδιαίτερα ύποπτη είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και το βίντεο είχαν εμφανιστεί πριν από περίπου 10 μέρες σε σύνδεση με μια άλλη viral ιστορία στα social media. Εκείνη η ιστορία αφορούσε έναν άνδρα που είχε ταφεί ζωντανός στο Σότσι και είχε ανακαλυφθεί πολλές μέρες αργότερα σε άθλια κατάσταση στο νεκροταφείο, όταν κάποιο καιρικό φαινόμενο μετακίνησε το χώμα αποκαλύπτοντας ορισμένα φέρετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρίκη: Έκανε τον γιατρό και σκότωσε την οικογένειά του - Και όμως είναι ελεύθερος (Βίντεο)

Το φρικιαστικό υλικό (πανομοιότυπο με εκείνο που συνόδευε το story της αρκούδας) έκανε τον γύρο των ρωσικών social media, ωστόσο αποδείχθηκε και εκείνο fake news, με τις τοπικές αρχές να διαψεύδουν όλες τις παραπάνω πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε η πραγματική ταυτότητα του άνδρα που εμφανίζεται στο βίντεο ούτε οι συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι καν ξεκάθαρο εάν πρόκειται όντως για έναν άρρωστο ή τραυματισμένο άνδρα, ή εάν έχουν επιστρατευθεί ειδικά εφέ για να δώσουν αυτό το φρικιαστικό αποτέλεσμα. Η Daily Mail, ένα από τα πρώτα βρετανικά MME που μετέδωσαν την είδηση για την «απίστευτη ιστορία επιβίωσης του Αλεξάντερ», αναφέρει ότι ανεξάρτητοι ερευνητές, εξετάζοντας το βίντεο, κατέληξαν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται και λέει το όνομά του δεν βρίσκεται στην Τουβά αλλά στο Καζακστάν. Όπως επισημαίνεται, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα επειδή μια δεύτερη φωνή που ακούγεται στο βίντεο μιλάει καζακικά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, εχθές μια ομάδα που αναζητά αγνοούμενους στο Καζακστάν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο δείχνει έναν άνδρα που εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο στην πόλη Ακτομπέ.

tuva

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Η ομάδα, που ονομάζεται zello.poisk εξέταζε το ενδεχόμενο ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και ονομάζεται Αλεξάντερ να είναι ένας αγνοούμενος με το ίδιο όνομα που είχε χαθεί στην περιοχή. Τελικά δεν ήταν, αλλά αποκαλύφθηκε ότι είναι από το Ακτομπέ και ότι δεν έχει δεχθεί την επίθεση αρκούδας» αναφέρει η Daily Mail. 

Η ομάδα, σε ανάρτησή της, φέρεται να αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος αυτός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής, είναι άρρωστος και θα γίνει καλά. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, καμία επίσημη πηγή από το Ακτομπέ δεν έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

Πηγή: protothema.gr