Nέος Πρόεδρος του ΕΚ: Μεγαλύτερη τόλμη από ΕΕ για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Nέος Πρόεδρος του ΕΚ: Μεγαλύτερη τόλμη από ΕΕ για αντιμετώπιση των προκλήσεων

«Δεν είμαι ο άνθρωπος του Συμβουλίου»

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ-Μαρία Σασόλι, ζητώντας μεγαλύτερη τόλμη σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
 
Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής στου στην προεδρία του Σώματος, ο κ. Σασόλι απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Ένωσης, λέγοντας ότι «η απόφαση είναι στα χέρια σας και δεν μπορείτε να απεκδύεστε των ευθυνών σας ούτε να αναβάλετε τις αποφάσεις, καλλιεργώντας τη δυσπιστία απέναντι στην Ένωση μας».

Διαβάστε επίσης:  Aυτός είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει το φόρουμ για να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ένα θέμα που έχει προταθεί και κατά την προηγούμενη θητεία, είπε και σημείωσε ότι οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη στο θέμα αυτό.
 
Οι πολίτες, συνέχισε, διερωτώνται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι επείγον «πού είναι η Ευρώπη;».
 
«Θα πρέπει το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή να αναλάβουν αυτό το καθήκον, να αποκριθούν με μεγαλύτερη τόλμη στις απαιτήσεις των νέων μας που ζητούν με ηχηρές φωνές να ξυπνήσουμε, να ανοίξουμε τα μάτια, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν το Ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο τολμηρό.
 
Ο κ. Σασόλι ανέφερε εξάλλου ότι μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές ξεκινά μια νέα θητεία του ΕΚ που τοποθετεί ευθύνες στους ώμους όλων, προσθέτοντας παράλληλα ότι δε μπορούμε να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.
 
Έκανε επίσης λόγο για επανέναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε η Ένωση να αλλάξει και να ανταποκριθεί με πιο αποφασιστικό τρόπο στις ανησυχίες των πολιτών.
 
Πρέπει να θυμηθούμε τις ιδρυτικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και να σκεφτόμαστε πιο συχνά σε τι κόσμο καλούμαστε να ζήσουμε, είπε.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Ο Πρόεδρος Σασόλι είπε ακόμη ότι η ΕΕ δεν είναι τυχαίο προϊόν της ιστορίας. «Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και λατρεύουμε τις χώρες μας» όμως ο εθνικισμός δημιουργεί θανάσιμους κινδύνους, συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειαζόμαστε διχασμούς, ενώ οι ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να είναι ανάχωμα για την δημοκρατία, είπε.
 
Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους Βρετανούς Ευρωβουλευτές «να σκεφτούν καλά το Brexit» και είπε ότι με κάθε σεβασμό στην επιλογή των Βρετανών πολιτών «για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ένα πολιτικό βήμα που πρέπει να γίνει με ορθολογισμό, διάλογο και σε πνεύμα φιλικό» .
 
Ο κ. Σασόλι διαβεβαίωσε τέλος το Συμβούλιο και τις εναλλασσόμενες προεδρίες του Συμβουλίου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούν να υπολογίζουν στην στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Πρόεδρο Ταγιάνι για την αφοσίωση του στο θεσμό.
 
«Δεν είμαι ο άνθρωπος του Συμβουλίου»

Μιλώντας ακολούθως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σασόλι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την επιλογή του, λέγοντας πως και ο ίδιος ξαφνιάστηκε αρχικά. Συνέχισε, ωστόσο λέγοντας ότι «δεν είμαι ο άνθρωπος του Συμβουλίου, είμαι ο άνθρωπος του Κοινοβουλίου».
 
Αναφέρθηκε και στη διαδικασία ανάδειξης του κορυφαίου υποψήφιου για την Προεδρία της Κομισιόν, λέγοντας ότι «πιστεύαμε ότι η διαδικασία του Spitzenkanditat είχε αυτόματη εφαρμογή» και «όποιος κέρδιζε τις εκλογές ή είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τα μέλη του Κοινοβουλίου θα γινόταν Πρόεδρος της Κομισιόν».
 
Ωστόσο είδαμε ότι αυτή η απόφαση παραμένει στα χέρια του Συμβουλίου, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει πώς μπορούν να βελτιωθούν κάποια από τα εργαλεία που υπηρετούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.
 
Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των πολιτών της Ευρώπης, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ